Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење поводом плаћеног текста конзорцијума Монтесолар, објављеног у Викенд новинама у суботу, 27. октобра 2018. године, на страни 4 и дневном листу Побједа, истог датума на страни 14

Објављено: 28.10.2018. 16:49 Аутор: Министарство економије
Отворено писмо објављено у плаћеном простору Викенд новина и дневног листа Побједа под насловом „КОНЗОРЦИЈУМ МОНТЕСОЛАР ПОДНИО ВИШЕ КРИВИЧНИХ ПРИЈАВА“ представља дрско и грубо кршење сваке пословне праксе, нечувено у савременом пословном свијету, а све у циљу стварања недозвољеног притиска на рад Тендерске комисије. 

Свјесни значаја посла који обављамо, одговорности пред законом, државним органима и прије свих грађанима Црне Горе, у чије име предлажемо најбољег партнера за овај капитални пројекат, спокојно и у складу са законом доносимо одлуке које су нам повјерене. Жалимо само над чињеницом да су појединци у нашем друштву спремни да се поиграју са међународним угледом државе у којој живе, раде или макар само желе да у њој инвестирају, из баналне потребе да избјегну одговорност за лични пропуст. С тим у вези важно је да истакнемо да са нестрпљењем очекујемо спровођење комплетне процедуре по поднијетим пријавама и могућност да надлежне државне органе упознамо са свим детаљима поступка. Укључујући и подношења кривичне пријаве за лажно оптуживање министарке Секулић и чланова Тендерске комисије.

Наглашавамо да су у Црну Гору добродошли сви инострани и домаћи кредибилни инвеститори, али да би били кредибилни морају познавати прописе наше државе и поштовати њене законе и институције.

Ради информисања црногорске јавности дајемо следећа појашњења: 

Министарство економије је 19.05.2018. године расписало Јавни позив за давање у закуп земљишта у својини Државе на локалитету Бриска Гора - Општина Улцињ ради изградње соларне електране. Наведеним позивом планирана је изградња соларне електране минималне инсталисане снаге 200 МW.

На овом Тендеру пристигле су 3 понуде сљедећих понуђача:
1) Конзорцијум Фортум и ЕПЦГ – којег чине Фортум Цорпоратион, Финска, Електропривреда Црне Горе АД Никшић и Стерлинг & Wилсон Интернатионал ФЗЦО; 
2) Конзорцијум ИРЕДЛ – којег чине Интернатионал Ренеwабле Енергy Девелопмент Лтд, Малта и Зхуаи Сингyес Греен Буилидниг Тецхонологy ЦО Лтд, Кина;
3) Конзорцијум Монтесолар – којег чине компаније Самгреенпоwер, Француска, корпорација Солон, САД, Сундерланд, Црна Гора и Бемаx, Црна Гора.

Тендерска комисија за отварање и рангирање понуда је на основу Јавног позива за давање у закуп земљишта у својини државе, на локалитету Бриска Гора – Општина Улцињ одлучила да је прворангирани понуђач Конзорцијум ЕПЦГ и Фортум, а другорангирани Конзорцијум ИРЕДЛ.

Понуда Конзорцијума Монтесолар је од стране Тендерске комисије једногласно одбачена као неисправна, из разлога што није садржавала сву документацију која је тражена Јавним позивом. Конкретно, Конзорцијум Монтесолар није доставио банкарску гаранцију понуде са роком важења од 120 дана. Сигурни смо да би таква понуда подједнако била оцијењена неисправном и у земљама поријекла чланица конзорцијума и у земљама у којима су реализовали пројекте. 

Прво, констатација да Тендерска комисија није дозволила да отварање понуда буде јавно, није тачна. Тендерском документацијом је јасно дефинисано вријеме и мјесто јавног отварања понуда као и то што јавно отварање понуда подразумијева. У складу са тим, Тендерска комисија је приступила јавном отварању понуда дана 03.09.2018. године у 15 х. Осим тога, на нетачност тврдње Конзорцијума Монтесолар указује и Записник са јавног отварања понуда, сачињен дана 03.09.2018. године, потписан од стране свих девет присутних представника Конзорцијума Монтесолар.

Друго, констатација да је Тендерска комисија угрозила транспарентонст и доступност процедуре, као и да је ''ушла у кршење бројних закона'' због тога што Конзорцијуму Монтесолар није омогућено да изврши увид у понуде других понуђача, такође – није тачна. Наиме, Конзорцијум Монтесолар обратио се за захтјевом да изврши увид у понуде свих понуђача. Истом је дозвољен увид у сопствену понуду, а што се тиче увида у понуде осталих понуђача, информисани су да је захтјев за добијање сагласности за одобравање увида у понуде осталих понуђача послат истим и да се очекује њихов одговор. Међутим, одговор осталих понуђача био је негативан из разлога постојања комерцијално осјетљивих информација у оквиру понуда као и докумената који се сматрају интелектуалном својином, а чије објелодањивање би могло причинити штету понуђачима.
  
Цијенећи значај пројекта за црногорску економију али и међународни углед државе Црне Горе као земље чланице НАТО-а, кандидата за чланство у ЕУ као и земље чланице СТО-а, Тендерска комисија је комплетан поступак спровела у складу са законима државе Црне Горе. Отуд чуде покушаји аргументовања неистина кроз паушално набрајање појединих чланова произвољно изабраних закона, од стране Конзорцијума Монтесолар. Писац текста се позива на Закон о слободном приступу информацијама и указује на наводну повреду овог закона, али превиђа да се наведени закон не примјењује на саме странке које учествују у одређеном законом регулисаном поступку, већ само на трећа лица. Указује на наводне повреде Закона о општем управном поступку, а занемарује да се у конкретном случају ради о располагању државном имовином које се првенствено спроводи у складу са Законом о државној имовини и Уредбом о продаји и давању у закуп ствари у државној имовини, као посебним прописима. Евентуалној примјени других, општих, прописа има мјеста само у обиму у ком нешто није регулисано посебним прописом и уколико то опште правило није у супротности са смислом посебног прописа и природом односа које посебни пропис регулише. Тендерска комисија је пажљиво размотрила захтјев Конзорцијума Монтесолар и након детаљне анализе релевантних прописа и узимајући у обзир заштиту интереса свих учесника у поступку донијела закониту одлуку.

Треће, констатација да је питању страх од презентовања понуда, опет, није тачна. Уствари је једноставно ријеч о поштовању законских прописа државе Црне Горе, што је Конзорцијуму Монтесолар што из незнања, а што из малициозне намјере, очигледно разлог за подношење кривичних пријава против министарке Секулић као и чланова Тендерске комисије. 

Четврто, питања која се помињу у ''Отвореном писму'' Конзорцијума Монтесолар више личе на потребу попуњавања закупљеног рекламног простора дневних листова у којима се налазе. Тако на примјер питање ''Да није можда ријеч о томе да се ускраћивањем права на увид у тендерски материјал нашем конзорцијуму жељело осујетити право да у предвиђеном року поднесемо жалбу на одлуку Тендерске комисије?’’ само по себи доводи у питање упућеност аутора у читави поступак обзиром да Конзорцијум Монтесолар не само да је доставио приговор на Одлуку Тендерске комисије већ и Допуну приговора која је у појединим елементима контрадикторна са самим приговором. Томе треба додати и да је рок за приговор, управо из жеље да сви понуђачи благовремено могу доставити исти, био 5 радних дана. Као и да је Конзорцијуму Монтесолар већ првог радног дана након захтјева за увид омогућен увид у споствену понуду. 

Изнесено "разумијевање" да "...свака држава може имати интерес да у одређеним пословима фаворизује домаће компаније, посебно оне са већинским државним власништвом", најбоље илуструје погрешност домена у којем је оглашавач тражио рјешење свог проблема. Ова и претходне Владе Црне Горе и Министарство економије су вишегодишњим преданим радом дошли до фазе у којој креирани услови за рад и развој сектора не захтјевају фаворите. Чему тендер? - јасно је свима, који не покушавају да оправдају своје пропусте мистификацијом и теоријама завјере. Управо да би се међу заинтересованима одабрао онај који гарантује најбоље услове. Без обзира одакле долази, јер оно што гради остаје у Црној Гори.
Постоји, дакле, само потреба за привлачењем што већег интересовања и подстицањем конкуренције за развојне пројекте у којима држава тражи партнера. Кредибилних, финансијски способних и технички искусних партнера - какви су, без сумње, чланови прворангираног конзорцијума ЕПЦГ и Фортум, а што је доказано кроз њихову понуду и наше вредновање исте.

На крају, паничне реакције Конзорцијума Монтесолар доводе, опет, до контрадикторности која их изгледа прати од тренутка објављивања ранг листе од стране Тендерске комиисије. Тако у истом ''Отвореном писму'' констатују: ''И ми смо један од преварених потенцијалних инвеститора, који је повјеровао у безброј пута поновљени политички маркетинг Владе и других државних органа Црне Горе…’’ а касније у тексту да са истом том државом желе да остваре сарадњу на пројектима њеног даљег развоја. И поред бесмисла оваквих навода Конзорцијума Монтесолар, очигледна је огромна жеља и потреба да инвестирају у пројекте у Црној Гори. Што само по себи потврђује инвестициону климу и пословни амбијент који је Влада годинама стварала и који је државу Црну Гору одредио као једну од најинтересантнијих инвестиционих дестинација у Европи и Свијету. Чињеница да је и овај пројекат изазвао велику пажњу репутабилних инвеститора који нијесу имали ниједан приговор на читави поступак довољно говори о неистинама изнијетим у ''Отвореном писму'' Конзорцијума Монтесолар. 

Стога, цијелу шарлатанску плаћену представу коју нам је приредио конзорцијум Монтесолар стављамо у регистратор доказа и чињеница које ћемо подијелити са надлежним органима како би доказали лажно пријављивање као начин за стварање притиска на рад Тендерске комисије. Сву даљу комуникацију по овом питању спроводићемо преко институција система задужених за овакве поступке. 

Министарство економије и сва тијела које оно формира ће наставити да ради у складу са законима ове државе, са циљем економског развоја и добробити свих грађана Црне Горе.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?