Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић уручио годишњу награду часописа "Комуна"

Објављено: 30.10.2018. 03:22 Аутор: МКУ


Министар културе Александар Богдановић уручио је годишњу награду часописа "Комуна" за очување, афирмацију и валоризацију културне баштине Црне Горе у 2018. Ненаду Стевовићу, публицисти и истраживачу црногорске културне баштине и наше дијаспоре, оснивачу и првом предсједнику Удружења Црногораца Србије "Крсташ".

MKU MKU MKU

Жири који је одлучивао о награди чинили су: предсједница, Бранка Богавац, француски витез културе и наша позната списатељица и чланови: Жељко Сошић, редитељ, директор Црногорског народног позоришта и мр Амер Рамусовић, директор часописа "Комуна".

MKU MKU MKU

Како је истакао у свом обраћању министар Богдановић: “Залагањем за очување културних и идентитетских особености оних Црногораца који су просторно одвојени од своје матице, Ненад Стевовић је учинио много на видљивости бројних проблема који су довели до тога да дио наше дијаспоре готово у потпуности изгуби везу са својим културним, духовним и језичким коријенима. Треба истаћи да публицистички и научни радови господина Стевовића представљају значајан предложак даљим истраживањима дијаспоре, али и битан извор података обичним људима, који су захваљујући Стевовићевим истраживањима често успјевали да расвијетле судбине својих рођака и братственика. Управо захваљујући томе, рад Ненада Стевовића, поред свог научно-истраживачког значаја има и ону хуману и филантропску димезију. Зато сам сигуран да ће овогодишња одлука жирија награде Комуна додатно указати на важност истраживања оних још увијек неосвјетљених мјеста у историји и животу наше дијаспоре.”

MKU

"Концепција какву досљедно спроводи часопис Комуна покрива онај битни сегмент културе једне државе, чији добар дио често зна остати ван ширих стратегија које се баве валоризацијом материјалног и нематеријалног насљеђа. Усмјерење на културну баштину локалних самоуправа, што је задатак који овај часопис обавља од 2011. године, представља веома важну допуну процесу откривања и афирмисања нашег културног насљеђа. Захваљујући таквој фокусираности, црногорској стручној и лаичкој јавности омогућен је увид у често непознате слојеве народног стваралаштва, како оног материјалног тако и оног које се чува у сјећању људи, а чији би велики дио, без писаних трагова какве нам Комуна оставља, изгубио своју аутентичност или нестао у неумољивом току времена. Зато ових седам година излажења Комуне представља својеврсну мисију регистровања свих оних појава и феномена локалних традиција, чиме је омогућен додатни увид у међусобна прожимања различитих култура на нашем простору” истакао је министар.

Ненад Стевовић је, захваљујући на урученом признању рекао: “Као потомак црногорских исељеника који су напуштили катунско камено море и као неко ко је рођен у туђини, престижна награда из своје постојбине доноси посебну емоцију, осјећај поноса и захвалности, али и збуњености и скромности знајући да је на ово мјесто заслужио и да буде неко други од значајног броја црногорских културних прегалаца. Награду доживљавам не само као личну, већ и као признање и подстицај посвијећеним истраживачима културне баштине Црне Горе који то раде далеко од очију јавности широм наше дијаспоре, од региона па до Сјеверне и Јужне Америке. Богатство наше културне баштине је непресушни извор, инспирација и еликсир за вјечно трајање наших идентитета као вјерних чувара државе Црне Горе”.

Како је навела предсједница жирија Бранка Богавац: “Стевовић је добио годишњу награду због изузетног публицистичког прегнућа у 2018. године и двије објављене књиге. Прва је коауторско дјело „Нађмеђер 1914-1918, логор и гробље црногорских интернираца“ у којој се говори о аустроугарском логору Нађмеђер у којем су током Првог свјетског рата били интенирани црногорски војници и цивили. Такође, његова књига „Јанко Брајовић и Црна Гора“ третира животопис црногорског емигранта, родољуба и вајара свјетске репутације Јанка Брајовића, који за ширу, културну и стручну јавност до сада није био довољно познат, а мали број објављених података су, углавном, били у међусобној контрадикцији," истакла је Богавац.

На свечаности су уручене и плакете Комуна за допринос и афирмацију културне баштине: Мирсаду Серхатлићу, познатом црногорском композитору, Јадранки Прелевић, уредници Културно-умјетничког програма Радио Црна Гора, ауторки серијала „Трагови насљеђа“ , Адему Аду Софтићу, истакнутом хроничару Берана и Петру Вулићевићу, пензионисаном професору историје у Основној школи „Стефан Митров Љубиша“.

Pokrenite
Кадрови са додјеле награде Комуна


Pokrenite
Обраћање добитника награде Ненада Стевовића
Pokrenite
Обраћање министра културе Александра Богдановића

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?