Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јановић и Симоновић: Категоризацијом спортова до веће одговорности спортских савеза

Објављено: 30.10.2018. 19:06 Аутор: Министарство спорта

Министар спорта Никола Јановић је у сарадњи са предсједником ЦОК-а, господином Душаном Симоновићем, организовао данас радни доручак са новинарима спортских редакција на тему категоризације спортова и унапређења система антидопинга у Црној Гори.

Том приликом, министар Јановић је упознао присутне да су коначно створени сви неопходни нормативни предуслови за категоризацију спортова у Црној Гори коју ће реализовати Црногорски олимпијски комитет.

Ministarstvo sporta

Категоризација спортова, по ријечима Јановића, првенствено ће имати за циљ повећање одговорности националних спортских савеза у спортовима који буду сврстани у прву категорију која носи и највеће финансијске бенефите јер ће морати предано радити на унапријеђењу система и постизању врхунских спортских резултата како би наведени спортови задржали своје високе позиције.

 
Исто тако, истиче Јановић, направљен је фер систем у којем ће национални спортски савези спортова из нижих категорија који буду посвећено радили моћи озбиљно да напредују јер ће позиције у највећим категоријама бити загарантоване само онима који буду имали континуитет.

Ministarstvo sporta

Уз подсјећање да ће Влада Црне Горе и ресорно министарство и у наредном периоду издвајати озбиљан новац за развој спорта јер наши спортисти то и заслужују, Јановић је казао да су значајно унапријеђени критеријуми за расподјелу истог, а категоризација спортова, као један од њих, то конкретно и доказује.

Осим категоризације, данашња тема је била и систем антидопинга у Црној Гори за коју је Јановић истакао да је Министарство спорта наслиједило велике проблеме и незавидну позицију Црне Горе код Свјетске антидопинг агенције што је резултат лошег функционисања претходне Комисије за антидопинг која није имала финансијска средства за рад због недостатака рјешења из претходног Закона о спорту.

Тим поводом, Јановић је истакао да су коначно направљени значајни кораци на овом плану јер је на основу нових законских рјешења изабран састав Комисије који је спреман да одговори озбиљним задацима који предстоје у наредном периоду а рад ће им бити значајно олакшан јер ће коначно Комисија моћи да се редовно финансира из буџета.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МИНИСТАРСТВО СПОРТА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?