Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан други састанак ИПА пројекта ХАМЛЕТ “Промоција занатске производње, културе и еко туризма”

Објављено: 31.10.2018. 13:34 Аутор: МКУ
Други састанак партнера на ИПА пројекту ХАМЛЕТ одржан је на Цетињу 30. октобра 2018. године, у организацији Министарства културе Црне Горе као пројектног партнера и Министарства културе Републике Албаније као главног партнера пројекта.

На састанку је дефинисан план реализације активности у 2018. години, који подразумијева мапирање традиционалних заната и малих и средњих предузећа која дјелују у области културе и туризма, организовање туристичких рута и побољшање инфраструктуре кроз постављање сигнализације на културним добрима.

Присутнима се у име Министарства културе обратио Дражен Блажић, државни секретар који је нагласио да је пројекат ХАМЛЕТ конципиран са увјерењем да промоција материјалне и нематеријалне културе у контексту креативних индустрија знатно доприноси туристичкој валоризацији и презентацији региона као јединствене дестинације. Блажић је подсјетио да Министарство културе у оквиру Интеррег ИПА прекограничног програма сарадње Италија-Албанија-Црна Гора поред овог, реализује још два пројекта на којима учествује у својству главног партнера.

Арлинда Конди, шефица одјељења за културни развој у Министарству културе Републике Албаније истакла је значај вишегодишње сарадње министарстава културе двије државе, посебно у контексту реализације Програма сарадње у области културе потписаног јуна ове године. Валоризација руралних цјелна и промоција традиционалних заната са циљем унапрјеђења предузетништва је један од очекиваних резултата пројекта, што ће допринијети културној сарадњи у региону, нагласила је Конди.

MKU

Пројекат ХАМЛЕТ, реализује се у оквиру Првог позива Интеррег ИПА прекограничног програма сарадње Италија-Албанија-Црна Гора, а базиран је на промоцији мање познатих туристичких дестинација које баштине руралну архитектуру и културну посебност. Изабрани локалитети у Црној Гори који ће бити обухваћени пројектом су простор Скадарског језера и Бихорска област, а главне активности пројекта, који се реализује до априла 2020. године, односе се на промоцију материјалне и нематеријалне културне баштине, посебно традиционалних заната, са циљем туристичке валоризације. Министарство културе на овом пројекту учествује као пројектни партнер, а Заједница општина Црне Горе као придружени партнер. Главни партнер на пројекту је Министарство културе Албаније, а остали партнери су Истраживачки институт УРИ из Албаније, ЦНА Бари (Занатска комора) и Пуглиа Промозионе (Регионална агенција за туризам), док је Регија Пуља придружени партнер. Одобрени буџет пројекта износи 975,800.00 €, од чега је предвиђени буџет Министарства културе 203,260.00 €.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?