Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Партнерски однос полиција Црне Горе и Њемачке потврђен донацијом најсавременије опреме коју ће користити наша гранична полиција у борби против свих облика прекограничног криминала

Објављено: 31.10.2018. 14:00 Аутор: УП
UP

Црногорска полиција је од колега из Њемачке примила донацију вриједну скоро 344.000 еура а у питању је најсавременија опрема коју ће за послове граничних провјера и надзора зелене границе користити службеници Сектора граничне полиције. Вриједна опрема, која ће бити коришћена на граничним прелазима, ће службеницима граничне полиције омогућити брже и ефикасније провјере на граничним прелазима и у дијелу територије зелене границе, у циљу постизања још бољих резултата у борби против свих облика прекограничног криминала.

Протокол о примопредаји дониране опреме потписали су помоћник директора Управе полиције МУП-а Црне Горе за Сектор граничне полиције Веско Дамјановић и официр за везу Савезне полиције Њемачке Оливер Хас. Састанку су присуствовали главни полицијски инспектор у Одсјеку за оперативни рад и анализу ризика Сектора граничне полиције Петар Шестовић и асистент официра за везу Оливера Хаса, Един Бојић. Савремена опрема је Управи полиције МУП-а Црне Горе донирана од стране Савезне полиције МУП-а СР Њемачке.

Помоћник директора Управе полиције Веско Дамјановић изразио је захвалност официру за везу Оливеру Хасу на вриједној донацији. Помоћник Дамјановић је казао да је и ова донација потврда да гранична полиција Црне Горе има изузетну сарадњу са полицијом Њемачке, не само у дијелу који се тиче подршке у достизању стандарда у техничко – материјалној опремљености већ и у у дијелу који се односи на размјену информација и обуке које СР Њемачка обезбјеђује службеницима Сектора граничне полиције. Он је истакао да вјерује ће ова донација значајно допринијети бржој и ефикасној граничној контроли, као што су и претходне донације Савезне полиције СР Њемачке доприњеле постизању мјерљивих резултата из области граничних послова а који су иначе на високом нивоу. Опрема ће посебно бити значајна за превенцију и сузбијање прекограничног криминала и свих врста незаконитости.

Официр за везу Оливер Хас изразио је задовољство због још једне реализоване активности од значаја за нашу полицију и истакао да су црногорска и њемачка полиција партнери који имао изузетан не само професионални већ и пријатељски однос. Осим донације опреме, која је тренутна најсавременија на тржишту, биће обезбијеђене и обуке за службенике црногорске граничне полиције који ће користити ову опрему, а са подршком њемачких колега у обуци службеника нашег Сектора граничне полиције ће се наставити и у наредном периоду, што ће допринијети унапрјеђењу вршења послова и задатака из области граничне контроле као и даљем јачању међународне полицијске сарадње.

Опрему која је донирана данас, а коју користе и полиције земаља Европске уније, чине 60 граничних штамбиља, 56 специјалних лупа за откривање фалсификованих путних исправа, три термовизијске камере за детекцију кретања лица и возила на већој удаљености, 10 мобилних читача документа који очитавају документа приликом провјера путних исправа у аутобусима, шест видеоскопа за преглед и претрес свих скривених бункера у возилима и четири уређаја за другу линију грани;них провјера. Укупна вриједност данас дониране опреме је 343.800,40 еура. Укупна вриједност опреме коју је Савезна полиција СР Њемачке у више наврата донирала Сектору граничне полиције Управе полиције МУП-а Црне Горе од почетка ове године је 543.800,40 еура, док ће вриједност дониране опреме од стране колега из Њемачке, са реализацијом још једне донације која је планирана до краја ове године, на крају 2018. године за ову годину износити 922.079,92 еура.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?