Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство економије подржало израду Стратешког плана развоја општине Тиват

Објављено: 31.10.2018. 17:02 Аутор: Министарство економије
Министарство економије пружа техничку подршку свим локалним управама приликом израде новог Стратешког плана развоја, које су за овај вид подршке исказале потребу, навела је Милена Јоветић, савјетница у Директорату за развој, јуче на састанку који се одржао у општини Тиват поводом финализације Стратешког плана развоја ове општине.

Пред општином Тиват у претходном периоду био је захтјеван задатак, процес стратешког планирања развоја општине, тј. израда Стратешког плана развоја за наредни период 2019-2022. година, који је реализован уз техничку подршку Министарства економије. 

У оквиру политике регионалног развоја, посебно је важна координација стратешког планирања развоја локалних самоуправа у Црној Гори. С тим у вези, Министарство економије континуирано прати, како реализацију важећих Стратешких планова развоја, тако и израду нових. 

С обзиром да је у највећем броју јединица локалне самоуправе Стратешки план развоја донешен 2012/2013. године и то на период од 4 године, Министарство економије је широком консултацијом са локалним самоуправама крајем 2016. године иновирало Правилник о методлогији за израду ових стратешких докумената, у циљу унапређења квалитета истих, као и практичније примјене и праћења реализације Плана, нагласила је Јоветић на састанку.

Састанак у општини Тиват је организован са тијелима која су била задужена за израду Плана, уз присуство представника Министарства економије и Заједнице општина Црне Горе. Документ је прошао Јавну расправу, а позитивно је што је забиљежено значајно интересовање више интересних група, које су својим сугестијама и коментарима допринијеле унапређењу Стратешког плана развоја. Наставак процедуре у смислу доношења Плана, планиран је за новембар мјесец. 
 
Током 2017 и 2018. године успјешно је финализована израда Стратешких планова развоја у 4 јединице локалне самоуправе, а тренутно је поред сарадње са општином Тиват, актуелна подршка за још 7 јединица локалне самоуправе: Главни град Подгорица, пријестоница Цетиње, Беране, Херцег Нови, Плав, Плужине и Шавник, док је за општину Петњица обезбијеђен експерт за израду Плана, с обзиром на ограничене капацитете локалне управе. 

Доношење Стратепшких планова развоја у локалним самоуправама, очекује се до краја ИИ квартала 2019. године.

Техничка подршка за стратешко планирање локалног развоја обезбијеђена је кроз пројекат Унапређење конкурентности привреде у Црној Гори, који Министарство економије финансира и имплементира у сарадњи са Програмом уједињених нација за развој.

Министарство економије ће наставити са праксом пружања помоћи свим јединицама локалне самоуправе уколико за то искажу потребу.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?