Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Општој болници Бијело Поље пуштен у рад скенер вриједан 330 хиљада еура

Објављено: 31.10.2018. 23:33 Аутор: Министарство здравља
Нови мултислајсни скенер вриједан 330 хиљада еура омогућиће да, у Општој болници Бијело Поље, квалитет снимака буде много бољи, вријеме снимања краће, а зрачење мање саопштио је министар здравља Кенан Храповић пуштајући у рад апарат најновије генерације.

Храповић је казао да ће инсталирањем савременог ЦТ апарата, становници Бијелог Поља, Мојковца и околине моћи ће да добију савремену дијагностику у мјесту боравка или у непосредној близини.

Ministarstvo zdravlja„Циљ ове Владе је да обезбиједимо да грађани имају квалитетну здравствену услугу, дијагностику и лијечење, и доступну у мјесту у ком живе. Посебно имамо сензибилитет када је ријеч о сјеверу земље, на чијем динамичнијем развоју радимо у континуитету“, рекао је Храповић.

Он је истакао да је апарат дио опреме вриједне скоро 12 милиона еура за чију је набавку новац обезбиједила Влада.

„Осим скенера, бјелопољска болница добила је опрему вриједну 540 хиљада еура. На старом скенеру, који је у функцији од 2009. године урађено је око 30 хиљада снимања, и потреба за новим је била итекако оправдана, а исказао је менаџмент установе, ослушкујући потребе пацијената и грађана овог краја, али и уважавајући чињеницу да је љекарима потребна нова и савремена опрема и бољи услови за рад“, оцијенио је Храповић.

Он је оцијенио да је апарат најновије генерације са изузетним карактеристикама.

„Стари апарат био је шеснаестослајсни, а нови је осамдесетослајсни, што значи да ће квалитет снимака бити много бољи, знатно краће вријеме снимања и много мање зрачење у односу на стари апарат. Такође, нови апарат има могућност снимања цијелог тијела, крвних судова и спровођење других софистицираних процедура“, објаснио је Храповић.

Влада и Министарство здравља, како је рекао, предано раде на побољшању услова за пружање здравстевних услуга у свим здравственим установама у Црној Гори.

„Настављамо са унапређењем технолошких капацитета здравствених установа у нашој земљи, и врло брзо ћемо истовјетне савремене скенере свечано пустити у рад и у Беранама и у Рисну“, најавио је Храповић.

Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravljaДиректорица Опште болнице Бијело Поље, Бисерка Булатовић, казала је да се у Црној Гори претходних мјесеци дешавао медицински помак, када је ријеч о обнављању опреме у свим здравственим установама.

„Након Болнице Никшић, која је неколико дана прије нас пустила у функцију нови скенер, Подгорице и Клиничког центра, који је добио најасавременију магнетну резонанцу, дошла је на ред и наша болница. Набавком новог мултислајсног ЦТ апарата нашим пацијентима омогућена је најрецизнија дијагностичка услуга ове врсте, а због могућности које апарат нуди, сигурно ће се и број процедура које се на њему раде повећати“, рекла је Булатовић.

Према њеним ријечима, зона зрачења приликом дијагностике биће минимална, а апарат ће бити доступан 24 сата свим пацијентима.

„Листе чекања не постоје, јер се сви први прегледи завршавају у року од 30 дана“, рекла је Булатовић.

Ministarstvo zdravljaПредсједник Општине Бијело Поље, Петар Смоловић, казао је да ће нови скенер подићи квалитет здравствене заштите у том граду и на сјеверу Црне Горе.

„Користим прилику да захвалим Влади Црне Горе и ресорном Министарству здравља на великој инвестицији. Сигуран сам да ћемо са оваквим инвестицијама наставити и у сљедећој години и очекујем, из новог капиталног буџета, значајна средства за инвестције у бјелопољску болницу, како би она повратила централни регионални значај, који сматрамо да јој припада“, рекао је Смоловћ.


Директор Фонда за здравствено осигурање, Сеад Чиргић, казао је да је за потребе бјелопољске болнице набављен ОЦТ, апарат за ергометрију, а у току је, како је додао, поступак набавке два ултразвучна апарата и друге опреме.

Ministarstvo zdravlja„Комлетна опрема, од износа од 11 милиона и 700 хиљада еура, значајним дијелом се опредјелјује за сјевер државе и то показује намјеру Владе да се развија и да се на адекватан начин збрињавају становници тог подручја. Срећно пуштање у рад скенера и што мање да га користите“, закључио је Чиргић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?