Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најављено успостављање оквира за прва заштићена подручја природе у мору у Црној Гори

Објављено: 01.11.2018. 19:08 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Пројекат „Промовисање управљања заштићеним подручјима кроз интегрисану заштиту морских и приобалних екосистема у обалном подручју Црне Горе“ чији је почетни састанак одржан данас у Петровцу, успоставиће оквир за прва заштићена подручја природе у мору у Црној Гори и то Платамуни, Катич и острво Стари Улцињ која обухватају најмање 2301 хектар. Пројекат спроводи Министарство одрживог развоја и туризма у сарадњи са Програмом Уједињених нација за животну средину из Беча. Пројекат се финансира из Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ) и то износом од 1,6 милиона долара. Кроз пројекат ће се реализовати успостављање подсистема за интегрисано управљање обалним и заштићеним морским подручјима.

Игор Грађевић, генерални директор Директората за ЕУ интеграциеј и међународну сарадњу, нагласио је да ће се овим важним пројектом унаприједити еколошко стање биодиверзитета и дефинисати адекватан третман заштићених подручја у обалном дијелу Црне Горе.
„Реализација пројекта допринијеће сакупљању података за успостављање НАТУРА 2000 мреже у копненом и морском дијелу обалног подручја. Стога, исходи овог пројекта су од велике важности за спровођење приоритетних активности Националне стратегије одрживог развоја до 2030. године“, истакао је Грађевић.

Ешеф Хусић, директор Директората за климатске промјене и медитеранске послове истакао је да је овај пројекат од посебног значаја за Црну Гору, како би се постигло ефикасно управљање заштићеним подручјима природе на копну и мору.
„Поред идентификације репрезентативних обалних и морских подручја у Црној Гори за заштиту кључних приобалних и морских екосистема и биодиверзитета од глобалног значаја, биће успостављен управљачки оквир који укључује све релевантне заинтересоване стране. Оквир ће бити успостављен за мрежу обалних и морских заштићених подручја у Црној Гори као и проширење њиховог обухвата“, нагласио је Хусић.

Соња Геберт, ГЕФ кординатор спецјалиста у Програму Уједињених нација за животну средину канцеларије у Бечу, изнијела је информације о значају пројекта за Црну Гору, раду Програма Уједињених нација за животну средину као и генералне информације о Глобалном фонду за животну средину (ГЕФ) од стране кога је Пројекат и финансиски подржан. Посебно је истакла да је Пројекат важан за Црну Гору са аспекта испуњавања обавеза на глобалном и националном нивоу као и у контексту ЕУ интеграција када је у питању заштита биодиверзитета. С тим у вези, посебно је нагласила да је важан допринос испуњењу Аичи циља 11 Конвенције о заштити биодиверзитета као и допринос остваривању циљева одрживог развоја.

Пројекат „Промовисање управљања заштићеним подручјима кроз интегрисану заштиту морских приобалних екосистема у обалном подручју Црне Горе“ реализоваће се у наредне три године. У оквиру почетних активности, успостављен је правни и административни оквир пројекта и мобилисан је грант ГЕФ-а. Такође, успостављена је национална координациона структура и канцеларија пројекта и представљен је почетни извјештај. Састанку су присуствовале све релевантне институције на националном и локалном нивоу као и представници невладиних организација.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?