Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Баку: Критичко размишљање будућност је образовања

Објављено: 26.10.2018. 14:23 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Школе и универзитети морају креативно подстицати вјештине критичког размишљања, тако да ученици улазе на тржиште рада са могућношћу прилагођавања мијењајући свијет рада у којем ће се наћи, једна је од порука са 6. Међународног хуманитарног форума у Бакуу, којем је присуствао министар просвјете др Дамир Шеховић.

Програм овогодишњег форума фокусиран је на глобалне промјене и изазове, модерну политику, науку, образовање и културу. Током Форума представљени су различити изазови са којима се образовни системи у данашњем глобализованом свијету суочавају, а тема су били и одрживи модели прилагођавања система образовања промјенама које су константне.

Министар Шеховић се током боравка у Азербејџану састао и са министром образовања Републике Азербејџан, Цејханом Бајрамовим. Захваливши на позиву за присуство Форуму, министар Шеховић је нагласио да су односи Црне Горе и Азербејџана садржајни и пријатељски, истакавши посебан значај квалитетне економске сарадње и инвестиција Азербејџана у Црној Гори.

Он је искористио прилику да министра Бајрамова упозна са реформским искорацима који су реализовани претходних година на свим нивоима образовања у Црној Гори. Истакао је да реформа образовања прати управо поруке које су послате са Форума када је у питању будућност глобалног образовања, попут подстицања критичког размишљања, стицања функционалних знања и развоја вјештина које су потребне тржишту рада.

Министар Бајрамов је истакао значај размјене искустава у области образовања изразивши спремност за успостављањем тјешње сарадње у наредном периоду.

Посебан акценат током састанка је стављен на стручно и дуално образовање, као и на важност интернационализације високог образовања. Такође је закључено да је потребно сагледати могућности повећања броја стипендија за црногорске студенте у Азербејџану.

Црногорска делегација је присуство на Форму искористила и за посјету почасном конзулату Црне Горе у Азербејџану, организованом од стране почасног конзула Вугара Алијева.

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?