Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Осман Нурковић честитао јубилеј 110 година жељезнице у Црној Гори

Објављено: 02.11.2018. 19:04 Аутор: МСП

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић упутио је запосленим у жељезничким предузећима честитку поводом 110 година жељезнице у Црној Гори.

"Желим да Вам честититам велики јублеј, 110 година жељезнице у Црној Гори и желим да у овом свечаном а и радном тренутку због завршетка једног великог пројекта укажем на неке чињенице на које смо сви поносни. Наиме, Држава Црна Гора је за све ове године од преко једног вијека препознала важност развоја жељезнице, као вида саобраћаја који је преживио сва времена и данас има снажну подршку, не само државе Црне Горе него и Европске уније. Нијесу нас у томе спрјечиле ни захтјевне географске прилике, имали смо циљ да развијемо модерну мрежу пруга нормалног колосјека и у томе смо успјели седамдесетих година прошлог вијека када је комплетирана барска пруга, а нешто касније и пруга према Албанији.

У жељезнице су потребна стална и велика улагања и праћење технолошких иновација. Управо завршени пројекат замјене сигнално-сигурносног уређаја у станици Подгорици показује колико морамо да радимо убрзано на новим технологијама које повећавају поузданост и безбједност на жељезници. Уложили смо у посљедњих дванаест година више од 150 милиона еура у инфраструктурне пројекте на жељезници и преко 30 милиона еура у возна средства. Више од 92% мреже пруга се напаја електричном енергијом, чиме смо доказали еколошку посвећеност. Генерални ремонти пруга су завршени на више од 50% цијеле мреже и свакодневно преговарамо за даље радове. У завршној фази су преговори за дионицу Лутово-Биоче, а кандидовали смо и дионицу Лутово-Требешица из ИПА19 фонда. Фонд за Западни Балкан је најважнији извор средстава за жељезничке пројекте у посљедње двије године, први аранжман од 40 милиона еура се спроводи кроз управо завршени пројекат у Подгорици, санацију шест косина, а ускоро крећу радови на мостовима. Жељезница има велику подршку овог фонда, 50% средстава је бесповратно, јер Евроска унија види жељезницу као вид транспорта који треба да преузме велики дио транспорта са других видова превоза који су или презагушени или мање еколошки прихватљиви. Други аранжман од 28 милиона еура из овог фонда потписаће се идуће године, а осим инфраструктурних пројеката обухваћен је и ремонт радионица и депоа, чиме ће се знатно модернизовати одржавање возних средстава и омогућити нови послови на одржавању и иностраних вагона и локомотива. Користимо и предприступне ИПА фондове, слободно се може рећи да жељезнички пројекти имају највећу подршку ЕУ. Ускоро ћемо имати и сву потребну техничку документацију за мостове и тунеле, како би се и сви објекти на барској прузи санирали.

Потребни су нам и нови возови и вагони за превоз путника, нова механизација за одржавање пруга, нова сигнализација на барској прузи, ефикаснија гранична станица, станица Бијело Поље, покушавамо да нађемо изворе финансирања за све ове пројекте, као и потенцијалне инвеститоре за наставак активности на новим пругама према Босни и Херцеговини и Косову.

Могли би још да причамо и о интермодалности, комбинованом транспорту робе, напорима да се покрену контејнерски возови, али не желим да превише оптеретим овај свечани тренутак. Још једном желим да Вам пожелим срећан јубилеј и да наставите развој и експлоатацију жељезнице као што је рађено у прошлих 110 година", казао је Нурковић у говору поводом 110. годишњице жељезнице у Црној Гори.

ПР Служба Министарства саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?