Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан Консултативни састанак “Како унаприједити окружење за дјеловање НВО до 2020”

Објављено: 05.11.2018. 20:28 Аутор: МЈУ

Консултативни састанак „Како унаприједити окружење за дјеловање НВО до 2020 - Изазови и могућности реализације Стратегије унапређења подстицајног окружења за дјеловање НВО 2018- 2020“ одржан је данас у Подгорици. Састанак су отворили Сузана Прибиловић, министарка јавне управе и Аиво Орав, шеф Делегације ЕУ у Црној Гори.

“Консултовање заинтересоване јавности и учешће грађана у креирању јавних политика је срж партиципатине демократије, која се не одражава само у примјени нове Уредбе о избору представника НВО у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија. Кључно је увидјети бенефите учешћа јавности у креирању јавних политика, њиховом праћењу и вредновању. Консултације значе нове идеје, боље сагледавање потреба циљних група, више предлога, повећана транспарентност и одговорност институција, оснаживање грађана и њиховог повјерења у јавну управу. Цијенимо да су унапријеђени институционални и легислативни оквир добра основа за наш даљи рад, сарадњу и партнерство са невладиним организацијама” – казала је министарка јавне управе, Сузана Прибиловић.

Прибиловић је казала да, иако су улоге НВО и јавне управе различите, али комплементарне, одговорни смо према интересима грађана да нађемо заједнички језик и покажемо капацитет за конструктиван дијалог. “Неслагања су, у најширем, дио демократије, и они који су озбиљни у свом послу знају да препознају конструктивне критике, на начин да им буду оријентири како да другачије поставе концепт рјешења за постојеће изазове. У наредном периоду морамо интензивније размјењивати информације како бисмо боље разумијели процесе, чији резултати се одражавају на све нас, у првом реду као грађане, али и учеснике и доносиоце одлука” – истакла је министарка Прибиловић.

Она је саопштила да је Министарство јавне управе отворено за сарадњу са свим невладиним организацијама, те да је значај улоге цивилног друштва константа у дефинисању свих политика и активности које су усмјерене на задовољење потреба грађана.

Амбасадор Орав је казао да ће ЕУ наставити да се залаже за отворено и подстицајно окружење за цивилни сектор. Оснажено циливно друштво је круцијална компонента сваког демократског система и требало би бити препознато и третирано као такво, казао је Орав. Он је истакао одличну сарадњу са локалним организацијама цивилног друства. “То се рефлектује кроз наш свакодневни дијалог, размјену мишљења и континуирано повећање финансијских износа за националне ИПА фондове намијењене цивилном сектору. Посљедња велика инвестиција Европске уније у развој цивилног сектора је "Ресурсни центар" који ће пружати кључну подршку за даље јачање капацитета ОЦД како би се осигурала њихова институционална и финансијска одрживост".

“Као што је наведено у нашем посљедњем извјештају о Црној Гори, "постоји опште признање од стране Владе да цивилни сектор заузима важну улогу у процесу приступања, али осим формалног учешћа у разним Радним групама, остаје да се обезбиједе услови за процес истинског консултовања." У том смислу поздрављамо успостављање новог Савјета за сарадњу са НВО и пажљиво ћемо пратити његов рад. Наставићемо да се залажемо за још активнију улогу цивилног сектора у процесу спровођења реформи и креирању политика, укључујући и Радне групе за преговарачка поглавља” – казао је Орав.

На састанку су размијењене информације о правном и институционалном оквиру за дјеловање НВО и јачање сарадње јавне управе и НВО у сљедећим областима: учешће НВО у креирању јавних политика, финансијска одрживост НВО, волонтеризам и социјално предузетништво и учешће НВО у ЕУ интеграцијама. Састанку су присуствовали чланови/ице Савјета за сарадњу органа државне управе и НВО, представници органа државне управе задужени за реализацију активности из Акционог плана Стратегије, представници невладиних организација, међународних организација и амбасада које подржавају развој цивилног друштва, пројекте и програме невладиних организација.

Догађај су организовали Министарство јавне управе и тим ДЕУ пројекта ,,Техничка подршка развоју институционалних механизама сарадње органа државне управе и НВО у Црној Гори''.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?