Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Конгрес је чврст ослонац настојању да се болест спријечи

Објављено: 03.11.2018. 19:19 Аутор: Министарство здравлља

Други Конгрес превентивне педијатрије Црне Горе са међународним учешћем, који је окупио учеснике из 15 држава представља чврст ослонац настојању да се обезбиједи здрава популација и здраво дјетињство, а прави начин за то је промоција здравља и превенција болести.

То је саопштено на отварању Конгреса “Нови правци превентивне педијатрије”, који се до недјеље одржава у Бечићима, а који је организовала Асоцијација за превентивну педијатрију Црне Горе, под покровитељством Министарства здравља и Министарства науке, а акредитовала Љекарска комора.

Министар здравља, Кенан Храповић, казао је да Конгрес превентивне педијатрије представља чврст ослонац настојању да се болест спријечи у коначном, али и да покаже због чега је она важна и у ком тренутку је постала важна.

„Да бисмо нашли одговор на ово питање морамо бити свјесни шта све доноси савремени начин живота. На сцени је највећи експеримент на људима у историји човјечанства- изостанак дојења. Само 17 процената жена у Црној Гори доји. Ту су и огромни изазови средине, загађење ваздуха, тла и воде“, казао је Храповић.

Савремени родитељи су, како је истакао, изложени повећаним радним и емоционалним захтјевима а дијете, како је рекао, мање времена проводи уз мајку, са више стреса.

„Савремено дијете раније приступа колективу, док се раније ослонац у одгајању налазио у широј породици. Некада је комуникација на релацији родитељ-дијете била богатија, данас оскудна. Данас се жене касније одлучују за материнство дајући простора напредовању у каријери, а породица постаје мање стабилна, често дисфункционална“, указао је Храповић.

Свега неколико деценија уназад, како је истакао, дјеца су се више кретала, већином су дојена, храна је била природна, околина чиста, била су у контакту са малим бројем хемијских једињења.

„Сада су дјеца инактивна, нуди им се обиље калорија, дојење је замијењено адаптираним формулама, дјеца конзумирају индустријски обрађену храну, у контакту су са великим бројем хемијских супстанци“, навео је Храповић.

Према његовим ријечима, технолошки напредак повећао је могућност лијечења и преживљавања, „али су наведене околности средине и социјалних односа довеле до промјене патологије и учесталости појединих болести“.

„Такве интензивне промјене у социолошкој и еколошкој структури односа окружења и људске популације наметнуле су превенцију као императив, као стандард зрелости и као објективни услов опстанка, дугог живљења и доброг квалитета живота“, истакао је Храповић.

Предсједник Асоцијације за превентивну педијатрију Црне Горе и предсједник Организационог одбора Другог конгреса превентивне педијатрије Црне Горе, Небојша Каварић, појаснио је да је педијатрија превентивна медицинска грана одрасле доби.

„Ми желимо да нам доносиоци одлука помогну да очувамо здравље дјеце, тако што ће нас подржати и тако што ће нам помоћи да рехуманизујемо педијатријску здравствену заштиту. Помоћи ће нам да не преклопимо стручњаке само информатиком и процедурама, него да вратимо хумани облик педијатријске медицине, која једино има смисла“, казао је Каварић.

Педијатри су, како је указао, заштитници здравља дјеце, али и њихови заступници.

„Врло смо осјетљиви када неко покушава, као што је било прије пет или шест година, да деструише педијатријску здравствену заштиту вјештачки је сукобљавајући са другим струкама. Када је кренуло низбрдо око вакцинације и око других ствари, одједном се цијели свијет питао гдје су педијатри“, објаснио је Каварић.

Он је истакао да су владе у многим земљама „у задњем тренутку“ масовно одобриле нове специјализације из педијатрије.

„То је најважнија подршка, коју сте дали струци и нашим најмлађим и најважнијим грађанима“, поручио је Каварић.

Генерални директор Директората за научно-истраживачку дјелатност у Министарству науке, Дарко Петрушић, казао је да је на прошлом Конгресу било учесника из седам, док је ове године у питању 15 земаља.

„Имамо око 400 посјетилаца овог Конгреса, све укупно из 15 земаља и јако смо поносни на то. Црна Гора је доказала да посједује капацитете што се тиче нашег традиционалног гостопримства и сигуран сам да ћете се овдје лијепо осјећати“, поручио је Петрушић.

Оно што је значајно са становишта науке јесте, како је казао, да се велика пажња посвећује медицини, посебно педијатрији.

„То је једна од најосјетљивијих, најтежих области, због тога што је тешко имати пацијента дијете. Али то је једна од најзахвалнијих области, јер је сваки успјех у том погледу велика награда и инвестиција за будућност. Када лијечите дијете, а за 20 година дође човјек и захвали вам се, мислим да нема веће награде“, сматра Петрушић.

Он је казао да очекује да истраживања буду интензивна, наводећи да је веома важна мобилност и сарадња у доба глобализације.

„Циљ нам је да постигнемо резултат, а то је да имамо што више излијечених људи. Превенција је најважнија и зато је назив Конгреса на мјесту“, казао је Петрушић.

Директор Фонда за здравствено осигурање, Сеад Чиргић, казао је да је циљ свих учесника на Конгресу да се обезбиједи здрава популација, а дјеци здраво дјетињство.

„Прави начин за то је промоција здравља и превенција болести. Фонд за здравствено осигурање је препознао значај превентивне акције и велики је заговорник тога. Оно што се очекује од сваког конгреса је размјена знања и искустава и доношење нових смјерница“, рекао је Чиргић.

Фонд ће, како је истакао, са посебном пажњом пратити закључке и препоруке Конгреса и са Министарством здравља, како је додао, јачати активности на превенцији.

mzd

Предсједница Удружења педијатара Македоније, Аспазија Софијанова, казала је да је веома важно на вријеме препознати неке болести, јер то омогућава некоме да квалитетно проживи вијек.

„Веома је важно да се не изгуби мајчинство, односно дојење, које је пало и у Црној Гори и у Македонији. Такође, веома је битно да педијатар проводи довољно времена са родитељима и да прича о проблемима, развоју дјетета. Не смијемо да заборавимо имунизацију, а у свијету имамо антивакцинални тренд. Ту смо ми педијатри да убиједимо да се неке болести са овим вакцинама могу стварно превенирати“, рекла је Софијанова.

Педијатрица из Италије, Паола Миглиоранзи, сматра да су слични конгреси важни да би се педијатри и радници у медицини окупили и подијелили искуства и да би се, како је додала, превенција подигла на виши ниво, а резултати били успјешнији.

Педијатар гастроентеролог из Румуније, Тудор Л. Поп,  истакао је да је нарочито у педијатрији превенција веома важна, због тога што, како је објаснио, у већини земаља, 20 одсто становништва чине дјеца која ће сјутра чинити цијелу популацију.

„Како код нас, тако и свуда у региону има доста проблема на овом пољу. Један од највећих проблема јесте онај са вакцинацијом. Вјероватно сте чули да смо ми у Румунији имали једну од највећих епидемија морбила и разлог је управо то што немамо довољан проценат вакцинисане дјеце. Најчешћи разлог је недовољно едукована популација и због тога је јако важно да сви радимо на томе да се тај проценат значајно побољша“, казао је Поп.

У Руминији је, како је казао, било много проблема када је ријеч о дјеци која су имала дијагнозу Хепатитиса.

„Међутим, након снажне кампање вакцинације, број дјеце са проблемом Хепатитиса, нарочито Хепатитиса Б се значајно смањио“, рекао је Поп.

На отварању Другог конгреса превентивне педијатрије Црне Горе са међународним учешћем приказан је и спот који су у оквиру кампање „Не дајмо дјецу болестима“ израдили Удружење домова здравља Црне Горе, Дом здравља Подгорица и Асоцијација за превентивну педијатрију под покровитељством Министарства здравља.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?