Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почела истраживања тврђава Горажде и Космач

Објављено: 06.11.2018. 20:33 Аутор: МКУ

Археолошки институт Аустрије у сарадњи са Министарством културе је у периоду од 22.октобра до 3.новембра, спровео пројекат истраживања Аустро-угарских фортификација у Црној Гори.

Стручни тим од шест експерата, којим је координирала др.-инг.маг.Лилли Забрана, спровео је двонедјељно истраживање тврђава Горажде и Космач, које су одабране за детаљну процјену и израду основне документације. Будући да даља употреба захтијева детаљна истраживања грађевина, спроведени пројекат се фокусирао на формирање документације и процјену штете за даље планирање.

MKU                      MKU

Резултати кампање представљају основ за развој будућег пројекта, који ће поред војних истраживања, обухватити и истраживања документације и реализације изградње утврђења, одржавања, успостављања комуникације и снадбијевања у ратним и мирнодопским временима. Такође, прикупљаће се и информације о војницима стационираним у тврђавама, као и њихова интеракција са цивилним становништвом. Предмет истраживања биће и употреба тврђава током Другог свјетског рата као и за вријеме бивше Југославије.

Стручњаци из Центра за археологију и конзервацију Црне Горе и Управе за заштиту културних добара пратили су активности које су на терену спровели представници Археолоског института Аустрије.

Пројекат се реализује на основу Меморандума о сарадњи са Археолошким институтом Аустрије, који је Министарство културе потписало у јуну 2018. године, а који предвиђа сарадњу на пољу едукације и доедукације стручног кадра из области заштите и очувања културних добара као и заједничко дјеловање на пољу заштите непокретних културних добара. Подршку реализацији овог пројекта пружила је Амбасада Аустрије у Црној Гори као и општине Будва и Котор.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?