Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић отворио изложбу посвећену Светом Петру Цетињском

Објављено: 07.11.2018. 02:23 Аутор: МКУ
Министар културе Александар Богдановић отворио је у Галерији 42 степена на Цетињу изложбу радова пристиглих на конкурс за израду умјетничког дјела инспирисаног ликом и заоставштином Светог Петра Цетињског.

MKU

Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: "Велике националне прекретничаре дијелимо на оне који су то чинили владарским, ратничким или револуционарним умијећем и на оне који су напредак својим народима доносили својим духовним и интелектуалним генијем. У личности Светог Петра Цетињског сажети су сви ови квалитети, јер је он на Мартинићима и Крусима, једнако као и у Посланицама, показао шта је прави одговор на конкретне изазове времена, чију је комплексност и фаталност једино он у потпуности препознавао. И мачем, и крстом и пером, а прије свега својом појавом, мудрошћу и ријечју, указао се Црногорцима већ за живота као неко предодређен за велику мисију у свом народу. Та харизма и све његове конкретне заслуге, учиниће да овај духовни и световни владар буде проглашен за свеца."

"Рекло би се, дјело Светог Петра Цетињског, данас је актуелно скоро исто онако као што је било и за вријеме његовог живота. Јер, сва она етичка и идентитетска питања која нам се упорно отварају у оквирима нашег простора, постала су актуелна и на ширем плану у глобалним преиспитивањима статуса националних култура. Зато бих подсјетио, да у дјелу Светог Петра Цетињског можемо наћи формулу која омогућава очување и афирмацију свих наших посебности, уз поштовање другости и различитости. Могло би се рећи да је и начин на који је Свети Петар Цетињски просвећивао свој народ, модел из ког се такође могу извући драгоцјена искуства, јер одлучност, мудрост, па и оштрина његових писаних и изговорених ријечи, јесу оно што и те како тражи вријеме у којем живимо, а које често подсјећа на епоху непотребних компромиса и опортунизма.", додао је министар Богдановић.

MKU

Говорећи о конкурсу Фондације министар је навео:"Данас на овој изложби можемо видјети радове младих људи, на којима се у различитим формалним и стилским рјешењима може, између осталог, детектовати и њихова перцепција дјела Светог Петра Цетињског, зато овај конкурс Фондације Свети Петар Цетињски можемо искористити за изналажење нових едукативних модела, којима ће се подићи свијести о значају великих личности и догађаја наше историје, модела који ће вјерно пренијети дух њиховог времена, али и кореспондирати са сензибилитетом данашњих генерација."

На отварању је говорила и директорица Народног музеја Црне Горе Анастазија Мирановић.

MKU MKU

"Лик и дјело Светог Петра Цетињског први пут у овом опсегу на црногорској културно-умјетничкој сцени добија ликовно-визуелно читање и анализу студената и ученика свих црногорских едукативних институција. Управо због тога је овај умјетничко-едукативни подухват значајан" рекла је директорица Народног музеја Мирановић.

"Говори нам о дометима талентованих будућих ликовних умјетника, али и о познавању лика и дјела Светог Петра Цетињског. Неки су се можда први пут с њим срели управо артикулишући кроз ликовни исказ лик и дјело светитеља и великана црногорске династичне историје" додала је она.

Како је истакао директор Фондације Милорад Алексић:"Пројекти Фондације Свети Петар Цетињски доприносе остварењу просвјетних, културних и хуманитарних задатака али и унапређењу цјелокупног црногорског друштва".

Наградни конкурс је расписала Фондација „Свети Петар Цетињски“, у сарадњи са Факултетом ликовних умјетности Цетиње, Факултетом визуелних умјетности Универзитета Медитеран, Факултетом за дизајн и мултимедије Универзитета Доња Горица и Средњом ликовном школом ,,Петар Лубарда". На конкурс је пристигло око 30 умјетничких радова: слике, скулптуре, графике, цртежи, дигитал принтови, фотографије, као и дјела у аудио и видео форми.

MKU MKU MKU
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?