Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Приступање Црне Горе ЕУ је у интересу грађана

Објављено: 06.11.2018. 23:09 Аутор: КЕИ
Приступање Црне Горе ЕУ и спровођење свеобухватних реформи на том путу, у интересу су црногорских грађана и привреде, порука је са састанка главног преговарача Александра Дрљевића и амбасадора Шведске у Црној Гори Јана Лундина.

Саговорници су оцијенили да је у досадашњем процесу приступања, Црна Гора у појединим областима већ достигла стандарде држава чланица ЕУ, те да постоје разлози за задовољство постигнутим резултатима.

Главни преговарач Александар Дрљевић је истакао да је Влада посвећена спровођењу свеобухватних реформи, не због чланства у ЕУ него прије свега због побољшања животног стандарда својих грађана. Осим тога, додао је да члансто у НАТО-у и приступање ЕУ доприносе безбједности и стабилности и јачају глас Црне Горе у свијету.

Имајући у виду нови приступ у преговорима, Дрљевић је пренио да је Влада у потпуности посвећена испуњавању обавеза из поглавља 23 и 24 која чине срж преговарачког процеса. Он је пренио очекивање да ће, на темељу остварених резултата, ускоро бити отворена и преостала два преговарачка поглавља и упознао саговорника да постоји више поглавља у којима су испуњене све обавезе и која су спремна за привремено затварање.

Амбасадор Лундин је честитао на оствареним резултатима истакавши да је Црна Гора најнапреднија држава Западног Балкана у приступању ЕУ која има пуну подршку Шведске за чланство у Унији. 

Он је рекао да је процес преговора сада много захтјевнији него што је то био случај са ранијим проширењима, те да су потребни велики напори и захтјевне реформе, посебно у областима владавине права и заштите животне средине.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?