Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Припадници Министарства одбране Црне Горе учествовали на састанку земаља корисника софтвера за кодификацију

Објављено: 07.11.2018. 19:46 Аутор: мод
Припадници Дирекције за стандардизацију, кодификацију и квалитет Министарства одбране Црне Горе учествовали су на састанку земаља корисника софтвера за кодификацију - БУЛЦОД, који је, од 5. до 7. новембра 2018. године, одржан у Боровецу, у Бугарској.

На састанку, којем су присуствовали представници националних кодификационих бироа Бугарске, Црне Горе, Србије, Македоније, Украјине и софтверске компаније Тецхнологица из Софије, анализирана су и размијењена искуства у области коришћења софтвера БУЛЦОД. Такође, током састанка су планиране акције за нове задатке који су постављени од стране НАТО Комитета АЦ 135 за кодификацију.

Констатовано је да је учињен значајан напредак успјешним полагањем теста усаглашености од стране Црне Горе, као нове НАТО чланице.

Потврђено је да софтвер БУЛЦОД задовољава у потпуности НАТО стандарде који дефинишу НАТО кодификациони систем.

Велика пажња је посвећена дискусији о предстојећим обавезама које произилазе из пројекта трансформације тзв. НАДЕX система комуникације у XМЛ систем. То је, након пола вијека постојања НАТО кодификационог система, највећи квалитативни скок који обавезује све чланице да буду припремљене до јануара 2022. године.

Направљени су договори за експертску помоћ Националном кодификационом бироу Републике Македоније у времену које их очекује у процесу пријема у пуноправно чланство у НАТО савез.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?