Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представници НАТО Врховне команде савезничких снага за Европу - СХАПЕ у посјети Министарству одбране Црне Горе

Објављено: 07.11.2018. 20:05 Аутор: мод
Представници НАТО СХАПЕ-а, на челу са господином Валентином Маргинеаном, од јуче бораве у Подгорици, у дводневној посјети Министарству одбране.

Делегацију МО и ВЦГ предводила је генерална директорица Директората за материјалне ресурсе у Министарству обране, Алма Љуљанај.

Током радног састанка биће усаглашен нацрт Техничког споразума између СХАПЕ-а и Црне Горе по питању пружања Подршке земље домаћина (ХНС) Црне Горе савезничким Снагама високе спремности (ВЈТФ). Технички споразум дефинисаће улоге и задатке приликом боравка савезничких Снага високе спремности на територији Црне Горе или приликом преласка преко њене територије. 

Директорица Љуљанај је истакла да МО и ВЦГ у домену планирања развоја способности за будући период изузетну пажњу поклањају ХНС-у. Та област посебно је добила на значају откад је Црна Гора постала пуноправна чланица НАТО-а. Такође, гости су информисани да је Црна Гора са НАТО-ом потписала споразум о ХНС-у, као и СОФА (Статус оф Форцес) споразум, чије су одредбе већ биле коришћене. 

Имајући у виду значај и свеобухватност овог Споразума, састанку су, осим представника већег броја организационих јединица Министарства одбране и Генералштаба Војске Црне Горе, присуствовали и представници других ресорних министарстава – вањских послова, унутрашњих послова, финансија, здравља, Управе царина и Пореске управе.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?