Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нухоџић: Црна Гора ће наставити да проактивно дјелује у циљу јачања граничне безбједности

Објављено: 07.11.2018. 23:12 Аутор: Министарство унутрашњих послова
Успјешно спровођење заједничких активности МУП-а и Женевског центра за демократску контролу оружаних снага (ДЦАФ) добар је основ за наставак сарадње, у правцу даљег јачања регионалне и међународне сарадње у области граничне безбједности, поручено је са данашњег састанка министра Мевлудина Нухоџића са директором ДЦАФ канцеларије у Љубљани и руководиоцем Програма граничне безбједности Антоном Травнером.

Министар Нухоџић је исказао захвалност на континуираној помоћи коју ДЦАФ пружа нашој земљи, нарочито у области прекограничне полицијске сарадње, размјене искустава и спровођења обука и изразио задовољство досадашњим заједничким акцијама у оквиру ДЦАФ Програма граничне безбједности. 

Састанак је био прилика да саговорници размијене мишљења поводом недавно реализоване заједничке полицијске операције „Тузи 2018“, која је спроведена уз подршку представника европских агенција Еуропол-а, Фронтеx-а и ИОМ-а, а која је потврда да Црна Гора проактивно дјелује у спречавању илегалних миграција и прекограничног криминала. Саговорници су се сагласили да је операција била изузетно успјешна, како на плану откривања миграторних рута и размјене информација полиција, тако и на плану спровођења поступка реадмисије са Републиком Албанијом. 

Исказавши пуну подршку Црној Гори на плану унапређења безбједности на граници, директор ДЦАФ канцеларије у Љубљани Антон Травнер је похвалио досадашњи напредак Црне Горе и изразио очекивање да ће се наставити добра динамика, с посебним фокусом на даље унапређење техничких капацитета на граници, јачање људских ресурса и јачање међусобне сарадње полицијских службеника у области сузбијања прекограничног криминала и илегалних миграција.

Тема састанка биле су и активности планиране за наредни период у оквиру ДЦАФ Програма за граничну безбједност, а потврђена је спремност Црне Горе за наставак учешћа у операцијама и пројектима, у циљу постизања савремених стандарда у овој области. 

ТИМ ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?