Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана радионица на тему механизама за унапређење пласмана домаћег воћа и поврћа

Објављено: 08.11.2018. 14:28 Аутор: МПРР

MPRRКроз сарадњу Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Министарства пољопривреде и руралног развоја у Подгорици је данас одржана радионица с циљем да се представи најбоља пракса и приступи за унапређење система набавке и постизање одрживог ланаца снабдијевања домаћег воћа и поврћа. Радионица је реализована у склопу пројекта “Подршка одрживој интеграцији ланаца вриједности у сектору воћа и поврћа у Црној Гори’’, који реализује Министарство са ФАО. 

Као кључна препрека за повећање конкурентности домаћих произвођача у сектору воћа и поврћа препознат је недостатак повезаности између субјеката који учествују у ланцу од производње до пласмана.

На скупу је истакнуто да удруживање произвођача може довести до бољег планирања производње, откупа и пласмана производа. Паралелно, јача повезаност и однос између произвођача и купаца, укључујући и малопродају, од суштинског је значаја за изградњу одрживог ланца снабдијевања и постизање веће конкуретности произвођача.

Главни циљ ове радионице је подизање свијести произвођача о значају њиховог организовања кроз пољопривредне кооперативе. То је пут за јачање веза и изградњу дугорочних односа између добављача и трговаца. Такође, размијењена су искуства о најбољим праксама у набавци и транспорту, као и паковању и означавању свјежег воћа и поврћа, у складу са европским прописима и стандардима. Представници Министарства пољопривреде су том приликом присутнима представили нови правилник о општим и посебним стандардима за стављање на тржиште воћа и поврћа.

Радионици су присуствовали произвођачи и представници удружења, представници трговачких ланаца и субјеката који се баве откупом и дистрибуцијом воћа и поврћа. Они су у току радионице изнијели своја искуства и анализирали примјере у функционисању кооператива и других произвођачких организација у Италији, а које је представио менаџер италијанске кооперативе Легацооп Агроалиментаре.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?