Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 97. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

     

Влада Црне Горе је на 97. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, усвојила Извјештај о спровођењу Државног плана управљања отпадом за 2017. годину. У Извјештају, који садржи преглед предузетих законодавних и других активности наведено је да достављени подаци указују да је у Црној Гори у 2017. години сакупљено 254.523 тона комуналног отпада са кабастим и тзв. „зеленим“ отпадом, што износи ≈ 98 % процијењене количине произведеног комуналног отпада. Такође је наведено да јединице локалне самоуправе нијесу организовале управљање неопасним грађевинским отпадом у складу са Законом те да је потребно да јединице локалне самоуправе наставе предузимање активности на попису неуређених одлагалишта који би требао да саџи податке о локацијима са координатама, процјењеним количина отпада на тим локацијама, фотографијама и планом санације.

Влада је указала јединицама локалне самоуправе да је неопходно да на прописан начин воде прецизне евиденције о отпаду, што је и њихова законска обавеза, те да наставе активности на попису неуређених одлагалишта као и да организују управљање неопасним грађевинским отпадом у складу са Законом. Министарство одрживог развоја и туризма је задужено да у сарадњи са јединицама локалне самоуправе, настави континуирани рад на јачању еколошке свијести у микро срединама о еколошким и економским предностима правилног управљања отпадом.

У диксусији, у којој је учествовало више чланова Владе, указано је на потребу предузимања додатних активности на подизању свијести грађана о одлагању отпада. Предсједник Владе је најавио да ће са предсједницима општина лично разговарати на ову тему и да ће се заложити за јачање притиска на локалне комуналне службе како би биле ревносније и дјеловале ефикасније.

Усвојен је Прилог извјештају Европске комисије о Црној Гори за период 1. јануар 2018. – 20. октобар 2018. године, који садржи приказ реализованих активности и статистичке податке за сва преговарачка поглавља по ресорима.

Влада је усвојила и Информацију о потписивању Амандмана број 6 за Меморандум о разумијевању број ИВ, између Министарства одбране Црне Горе и Министра одбране Краљевине Белгије и Министарства Националне одбране Канаде и Министарства одбране Данске и Министра одбране Француске Републике и Федералног Министарства одбране Федералне Републике Њемачке и Министарства Националне одбране Републике Грчке и Министарства спољних послова Исланда и Министарства одбране Републике Италије и Министра одбране Великог Војводства Луксембурга и Министра одбране Краљевине Холандије и Министарства одбране Краљевине Норвешке и Министарства одбране Републике Португалије и Министра одбране Краљевине Шпаније и Министарства Националне одбране Републике Турске и Државног Секретара за одбрану Уједињеног Краљевства велике Британије и сјеверне Ирске и Министарства одбране Сједињених Америчких Држава, у вези са НАВСТАР глобалним позиционим системом (ГПС) и прихватила предложени Амандман. НАВСТАР је глобални систем за позиционирање (ГПС) које је развило Министарство одбране Сједињених Америчких Држава и пружа два нивоа тачности кроз услугу прецизног позиционирања (ППС) и стандардног позиционирања (СФС). ППС систем пружа највећи степен тачности и заштиту од ометања. Приступ систему се конторлише селективном доступношћу и техникама за спречавање неовлашћеног приступа. У циљу подршке заједничким интересима националне одбране партнерских држава, органи националне одбране земаља потписница Меморандума постају корисници овог система. Меморандумом се такодје пружа овлашћење и одобрење да чланице могу да набаве и користе ГПС-ППС корисничку опрему. У складу са досадашњом праксом да свака нова чланица НАТО потпише Амандман Меморандума, за Црну Гору је припремљен Амандман број 6, који би требало да потпишу све чланице НАТО-а.

У оквиру програма прекограничне сарадње, Влада је усвојила информације о Финансијском споразуму између Европске комисије, Црне Горе и Републике Албаније у оквиру финансијске перспективе 2014-2020, за алокацију 2017; Финансијском споразуму између Европске комисије, Црне Горе и Републике Косово у оквиру финансијске перспективе 2014-2020, за алокацију 2017 и Финансијском споразуму између Европске комисије, Босне и Херцеговине и Црне Горе у оквиру финансијске перспективе 2014-2020, за алокацију 2017. Потписивањем ових финансијског споразума биће настављена реализација активности чији је општи циљ побољшање социо-економске ситуације у пограничним подручјима, кроз снажење сарадње и заједничких иницијатива у приоритетним секторима: запошљавања, мобилности радне снаге и социјалне и културне инклузије са обје стране границе, заштита животне средине као и промоција туризма, културне и природне баштине од заједничког интереса за грађане Црне Горе и сусједних земаља.

Усвојена је Информација о визној политици. У расправи је истакнуто да Црна Гора, имајући у виду потребу усаглашавања визне политике са ЕУ регулативама, имплементацију Шенгенског акционог плана и испуњавање привремених мјерила у поглављу 24, одговорно реализује обавезе које произилазе из визне либерализације. Уредба о визном режиму као и закључивање низа билатералних споразума између Црне Горе и других држава, резултурали су тиме да црногорски држављани, носиоци обичних пасоша могу без визе путовати у 100 земље свијета (укључујући и земље у којима је визу могуће добити на граничном прелазу), док носиоци дипломатских и службених пасоша могу без визе путовати у 109 земаља свијета. Држављани из 104 државе, носиоци обичних пасоша могу без визе улазити у Црну Гору, док носиоци дипломатских и службених пасоша из 111 земаља могу без визе улазити у Црну Гору.

Ради поједностављивања процеса запримања захтјева за визе из земаља у којима Црна Горе нема своје дипломатско-конзуларно представништво а чији држављани су показали интересовање за долазак у Црну Гору, креиран је „онлине“ портал посредством којег је предвиђена могућност аплицирања за црногорску визу. „Онлине“ портал је, заштићеном комуникационом везом, повезан са Визним информационом системом - ВИС, што обезбјеђује спровођење законом дефинисаних процедура за издавање виза. До сада је ВИС инсталиран у 24 представништва, док ће се у наредном периоду радити на његовој инсталацији и у преосталим представништвима.

Такође, Влада је на данашњој сјединци утврдила основе за вођење преговора и закључивање споразума између: Владе Црне Горе и Владе Републике Парагвај о укидању виза за носиоце обичних пасоша; Владе Црне Горе и Владе Републике Парагвај о укидању виза за носиоце дипломатских, службених или пословних пасоша; Владе Црне Горе и Владе Источне Републике Уругвај о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша и Владе Црне Горе и Владе Народне Републике Кине о укидању виза за носиоце дипломатских, службених и пословних пасоша и прихватила предложене споразуме.

Поред тога, Влада је утврдила основе за вођење преговора и закључивање споразума о сарадњи између: Министарства вањских послова Црне Горе и Министарства вањских послова и међународне сарадње Републике Италије и Министарства вањских послова Црне Горе и Министарства вањских послова Републике Турске о визним питањима и конзуларној заштити у већем броју држава у којима Црна Гора нема конзуларно представништво, и прихватила предложене споразуме. Министар вањских послова је, образлажући предлоге, истакао да је циљ свих споразума проширење конзуларне заштите наших грађана.

Донијета је Одлука о доношењу Државне студије локације „Дио сектора 66 - постојећа хотелска групација и модул И“ – Велика плажа. Овај плански документ обухвата простор површине преко 200 ха на крајњем западном дијелу Велике плаже. Просторни концепт ствара могућност за изградњу преко 7.000 нових хотелских лежајева високе категорије, распоређених у великим хотелским ризортима орјентисаним према плажи, од којих се захтијева испуњавање најстрожих еколошких стандарда, али и у мањим туристичким насељима позиционираним уз путни правац Улцињ – Ада Бојана. Усвајањем овог плана ствара се могућност за наставак инвестиционих улагања у туристичке, спортско-рекреативне, услужне садржаје и инфраструктуру у општини Улцињ, са акцентом на одрживе видове туризма, који предност дају боравку туриста у природном окружењу. О томе свједоче високи критеријуми које су планери поставили пред будуће хотелске оператере, који између осталог предвиђају и преко 160 м2 озелењених површина по хотелском лежају.

Влада се упознала са Извјештајем о спроведеном поступку по основу Јавног позива за давање у закуп земљишта у својини државе, на локалитету Бриска Гора – Општина Улцињ рад изградње соларне електране са образложењем ранг листе понуђача. Тендерска комисија је, након спроведеног поступка, донијела Одлуку о утврђивању ранг листе понуђача, којом је понуда Конзорцијума Фортум и ЕПЦГ изабрана као прворангирана. Министарство економије је задужено да формира тим за преговоре са прворангираним понуђачем. о Нацрту уговора о закупу земљишта за изградњу соларне електране.

Усвојена је Информација о Листи резервисаних домена са интернационализованим именима домена. Приликом представљања Информације наведено је да у циљу успјешнијег пласирања домена на тржишту Агент регистрације компанија „доМЕн“ доо планира проширење портфеља своје понуде интернационализованим именима домена, односно доменима који испред екстензије „.ме” могу садржати и карактере ван енглеског алфабета. Под тим се, првенствено, подразумијева црногорска латиница и ћирилица, али и арапска, кинеска и остала писма подржана од стране регистрара. На тај начин се, како је истакнуто, отвара значајан простор за аквизицију истих домена на више језика и писама, посебно од стране мултинационалних компанија које послују на глобалном нивоу.

Влада се упознала са Извјештајем ГРЕВИО комитета о процјени законодавних и других мјера којима се примјењују одредбе Конвенције Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција). Група експерата за борбу против насиља над женама и насиља у породици (ГРЕВИО) је независно тијело за праћење људских права чији је задатак да прати примјену Конвенције Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и насиља у породици. Извјештај је резултат првог (основног) поступка евалуације спроведеног у односу на Црну Гору. Обухвата Конвенцију у цјелини, и стога процјењује ниво усклађености црногорског законодавства и праксе на свим подручјима. На основу ове евалуације, предлажу се мјере за јачање примјене Конвенције и подручја у којима су потребна побољшања како би се у потпуности испоштовале обавезе из Конвенције. Извјештај садржи 44 препоруке на националном нивоу. Усвојени су закључци који треба да омогуће пуну примјену Истанбулске конвенције.

Усвојен је Извјештај о реализованим активностима на припреми учешћа Црне Горе на Свјетској изложби Еxпо 2020 Дубаи. Еxпо представља глобални форум за расправу усмјерену ка проналажењу рјешења за универзалне изазове нашег времена. Тема ове универзалне изложбе, која ће бити одржана од 20. октобра 2020. до 10. априла 2021. године, је „Повезивање умова, стварање будућности” и обухвата три подтеме: Могућност, Мобилност и Одрживост. Црна Гора наступ на Еxпо-у реализује у оквиру подтеме „Одрживост”. У оквиру активности на припреми учешћа, именована је генерална комесарка изложбе и донијета Одлука о образовању Организационог одбора за учешће Црне Горе на Свјетској изложби Еxпо 2020 Дубаи.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?