Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Билатералне консултације министарстава одбране: Интензивирати сарадњу Републике Италије и Црне Горе на пољу одбране

Објављено: 08.11.2018. 21:10 Аутор: мод
Подршка Републике Италије Црној Гори у области европских интеграција, те даљи развој одбрамбене сарадње, посебно у области образовања црногорских кадета на престижним италијанским војним академијама, заједничко учешће у међународним мировним мисијама, као и здружена обука војника у циљу јачања одбрамбених капацитета и интероперабилности, биле су главне теме данашњих билатералних консултација представника министарстава одбране Црне Горе и Републике Италије одржаних у Риму.

Генерални директор Директората за политику одбране, Ивица Ивановић, састао се тим поводом са генералним директором за војну политику у Кабинету министра одбране Републике Италије, контраадмиралом Ђанфранком Анунциатом (Гианфранцо Аннунзиата) и са генералним директором Одјељења за планирање и одбрамбену политику у Генералштабу Оружаних снага Републике Италије, генерал-потпуковником Ђанијем Кандотијем (Гианни Цандотти).

Ивановић је изразио задовољство интензитетом одбрамбене сарадње двије земље у својству НАТО савезница, посебно ангажманом Ваздухопловства оружаних снага Републике Италије у оквиру мисије надзора црногорског ваздушног простора (Аир Полицинг). 

Он је истакао и да Црна Гора посвећено доприноси раду Иницијативе одбрамбене сарадње ДЕЦИ, као платформи за даље унапређење мултилатералне безбједносне сарадње. Ивановић је информисао саговорнике о напретку који Црна Гора остварује у домену европских интеграција, наглашавајући да ће наша држава наставити да се снажно залаже за политику отворених врата Алијансе, будући да евроатлантске интеграције немају алтернативу када су у питању трајни мир и стабилност Западног Балкана. 

Контраадмирал Анунцијата и генерал-потпуковник Кандоти истакли су да Црна Гора представља кредибилног и поузданог савезника Републици Италији у борби са савременим безбједносним изазовима. Они су изразили задовољство константним унапређивањем билатералне сарадње двије земље у области одбране, те нагласили да ће Министарство одбране и Оружане снаге Републике Италије наставити са подршком развоју црногорског одбрамбеног система.

Данас је усаглашен и План билатералне сарадње два министарства одбране за 2019. годину, који се претежно базира на сарадњи морнарица и ваздухопловстава, као и у области људских ресурса и сајбер безбједности.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?