Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Договорен почетак активности на изградњи Музеја савремене умјетности

Објављено: 09.11.2018. 20:43 Аутор: МКУ

Министар културе Александар Богдановић боравио је данас у званичној посјети Главном граду Подгорица, гдје је разговарао са градоначелником Иваном Вуковићем и његовим сарадницима.

MKU                                                                                MKU

На састанку је констатована добра сарадња Министарства културе и Главног града у области културе и истакнут значај и важна улога Главног града у реализацији политика у култури, како у дијелу културно-умјетничког стваралаштва, тако и у дијелу културне баштине. Такође је препозната потреба за још конкретнијим и динамичнијим дјеловањем у правцу реализације пројеката који доприносе афирмацији културе Црне Горе.

Министар Богдановић је посебно истакао задовољство чињеницом да су, у партнерству Владе и Главног града, отпочеле активности на реализацији пројекта изградње Музеја савремене умјетности, који ће представљати важан сегмент црногорске умјетности, очувања културног идентитета црногорског народа, али и бити мјесто сусрета савремених умјетничких израза.

С обзиром на специфичност објекта, који у свим градовима свијета представља посебан архитектонски израз, након детаљне анализе, за реализацију овог пројекта опредијељена је једна од најатрактивнијих локација у Главном граду. Како је ријеч о објекту који треба да буде печат савремене умјетности у нашој држави, до краја године ће се отворити међународни јавни конкурс за идејно архитектонско рјешење, који ће расписати Министарство одрживог развоја и туризма у сарадњи са Министарством културе и Главни град Подгорица, истакао је министар Богдановић.

На састанку је разговарано и о програму развоја креативних индустрија у Црној Гори, које је покренуло Министарство културе. Договорено је успостављање првог креативног хуб-а у Црној Гори, који ће бити смјештен управо на територији Главног града, чиме ћемо, како су оцијенили саговорници, створити боље услове за рад наших умјетника, али и подстаћи развој креативних индустрија. Наведени креативни хаб ће бити смјештем у некадашњој тамници Јусовача, које је и непокретно културно добро.

На тај начин, сачуваћемо интегритет културног добра, у складу са савременим токовима дати му намјену и на тај начин обезбиједити његову валоризацију и одрживо коришћење. Вјерујем да ће управо та локација, која сада није у адекватном стању, представљати инспирацију за бројне умјетнике са ових простора, те да ће бити мјесто на коме ће наши умјетници креирати нове производе из области креативних индустрија, казао је током састанка министар Богдановић.

Како је навео градоначелник Вуковић, Министарство културе и Главни град це заједничким активностима, у првом реду на изградњи Музеја савремене умјетности, али и другим пројектима, културни зивот Подгорице подићи на још виши ниво, у складу са чињеницом да је Подгорица главни град Црне Горе.

Када је ријеч о сарадњи у области културне баштине, главна тема састанка било је археолошко налазиште Дукља, локалитет који, како је истакнуто, треба још динамичније археолошки истражити, али и обезбједити његову интегралну заштиту и управљање. Све активности на Дукљи сада се спроводе у сарадњи са иностраним партнером, италијанским
ЦНР, али је неопходно обезбиједити снажнију подршку и учешће црногорских институција из ове области, јер је Дукља, која се већ налази на Тентативној листи УНЕСЦО један од приоритета у културној баштини Црне Горе.

Саговорници су разговарали и о санацији тврђава Рибница и Медун. За оба локалитета је предложено формирање мултидисциплинарног стручног тима уз помоћ иностраних експерата који ће извршити свеобухватну анализу стања свих сегнената културних добара. Након добијених резултата бићемо у могућности да урадимо стратешки план управљања и пројекат свеобухватне валоризације и презентације утврђења, закључено је на састанку.

Градоначелник Вуковић је исказао задовољство што је на данашњем састанку препозната потреба адекватнијег односа према ономе сто је наше укупно културно-историјско насљеђе, али и потреба оживљавања ових објеката и њихово стављање у фукнцију развоја културног живота у Главном граду.

Pokrenite
Обраћање министра културе Александра Богдановића



Pokrenite
Обраћање градоначелника Главног града Ивана Вуковића

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?