Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворена изложба фотографија „Црна Гора и ЕУ – партнерство које траје“

Објављено: 09.11.2018. 21:00 Аутор: КЕИ
Изложба фотографија „Црна Гора и ЕУ – партнерство које траје“ у организацији ЕУ инфо центра, отворена је на платоу испред техничких факултета у Подгорици. Изложба приказује фотографије резултата помоћи које Европска унија континуирано пружа Црној Гори у протеклих 20 година.

Амбасадор ЕУ у Црној Гори, Аиво Орав, је подсјетио да је Европска унија највећи донатор у Црној Гори и да је до сада преко 600 милиона еура обезбијеђено за болнице, путеве, школе, здравију околину, боље образовање и друго.

„Превише причамо о бројевима. Данас желимо да фотографије причају за себе. Ова изложба ће вам испричати причу о Марку, Милени, Исидори, Ђорђију и других 700 студената, професора и наставног особља из Црне Горе који су ишли на размјене у Европску унију захваљући Ерасмусу. Испричаће вам причу о Ивани Мрдак која је добила бесповратна средства кроз ИПАРД лике програм, која су јој помогла на направи фарму и пресели се из града на село.

KEI

Упознаћете фамилије из бивших република СФРЈ које су се након година у избјегличким камповима преселиле у нове домове, изграђене уз помоћ ЕУ,“ казао је Орав.

Орав је казао да Делегација ЕУ заједно са Владом Црне Горе годишње имплементира око 200 ЕУ пројеката.

„Наш главни циљ је да грађани осјете конкретне бенефите и унапрјеђења у својим животима, не само када Црна Гора постане дио ЕУ, већ управо сада,“ закључио је Орав.

Главни преговарач Црне Горе са ЕУ, Александар Дрљевић, казао је да су програми и пројекти из претприступних фондова Европске уније подржали реформе и подстакли развој у великом броју области – пољопривреди, туризму, економији, историјском и културном насљеђу, социјалној инклузији, као и бројним другим областима.

„Током протеклих 20 година, захваљујући средствима ЕУ, Црна Гора је спровела унутрашњу трансформацију, а стање у многим областима је значајно унапријеђено. Сви пројекти и програми које су спровеле црногорске институције и организације, сви добри резултати које смо остварили током протекле двије деценије, дјело су снажног партнерства ЕУ и Црне Горе. Партнерства које траје,“ казао је Дрљевић.

KEI

Он је додао да Црна Гора успјешним коришћењем средстава Ипе показала да цијени бесповратну подршку ЕУ, али и да је спремна за постепено преузимање самосталног управљања претприступном подршком.

„Вјерујемо да ће успјех Црне Горе у коришћењу средстава ЕУ убрзати процес приступања ЕУ и допринијети његовом квалитету, а да ће ЕУ наставити да подржава преображај црногорског друштва и предан рад наших институција према испуњењу циља који смо заједнички поставили, а то је чланство у заједници развијених европских држава,“ заклучио је Дрљевић.

Након Подгорице, изложба ће бити постављена и у Бару, Никшићу, Даниловграду, Беранама и на Цетињу.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?