Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Акција „Посматрач“: Полиција идентификовала лице осумњичено за КД дјечја порнографија; против њега поднијета кривична пријава

Објављено: 09.11.2018. 21:23 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – Одсјека за борбу против организованог криминала и корупције су данас у садејству са службеницима Центра безбједности Херцег Нови, у оквиру акције „Посматрач“, државном тужиоцу у Основном државном тужилаштву у Херцег Новом поднијели кривичну пријаву у редовном поступку против Ф.В. (19) из Херцег Новог због постојања основане сумња да је починио кривично дјело дјечја порнографија.

Наиме, службеници Одсјека су од стране канцеларије НЦБ Интерпол Подгорица обавјештени да је мајка једанестогодишње дјевојчице из једне земље у окружењу поднијела пријаву да непознато лице посредством једне друштвене мреже шаље њеној ћерки порнографске садржаје у виду фотографија као и поруке непримјерене садржине. Службеници Одсјека су одмах поступили по пријави и предузели мјере и радње из своје надлежности које су резултирале идентификовањем Ф.В. као осумњиченог да је починио наведено кривично дјело.

Такође, поступајући на основу наредбе судије за истрагу Основног суда у Херцег Новом, полицијски службеници су извршили претрес просторија које користи Ф.В. као и преглед дигиталних уређаји. Том приликом су пронађене фотографије које представљају биће кривичног дјела дјечја порнографија. Претресом су такође пронађена и одузета два мобилна телефона који ће бити предмет вјештачења у Форензичком центру.

О свему је обавијештен надлежни државни тужилац који је наложио да се кривична пријава против Ф.В. поднесе у редовном поступку.

Подсјећамо да је ово седмо лице које је идентификовано и против којег је поднијета кривична пријава у скопу акције „Посматрач“ која је започета 2016. године, а коју службеници Управе полицје спроводе у сарадњи са тужилаштвом. Такође, у оквиру наведене акције извршено је више од седам претреса стамбених просторија приликом којих је одузето више персоналних рачунара и мобилних уређаја. До сада су сужбеници полиције, у оквиру акције „Посматрач“ одузели више од 420.000 фотографија и видео снимака са садржајем дјечје порнографије.

Дјечја порнографија је глобални проблем против којег се боре све полиције свијета. У нашој земљи су у протеклих пар година дакле забиљежени само појединачни случајеви односно шест случајева посједовања материјала дјечје порнографије, док случајеви израде и дистрибуције таквог материјала нису забиљежени. Такође црногорској полицији у претходном периоду није пријављен ниједан случај од стране грађана који би се односио на то да су дјеца која живе или бораве у Црној Гори на било који начин на нашој територији злоупотријебљена у сврху израде материјала који би се могао сматрати дјечјом порнографијом.

Активности на праћењу и откривању евентуалног даљег постојања оваквих незаконитих радњи у оквиру акције „Посматрач“ се настављају.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?