Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворен Омладински научни форум

Објављено: 09.11.2018. 20:43 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Омладински научни форум (ОМНАФ), у организацији Фондације за промовисање науке ПРОНА реализује се на Машинском факултету и Спортском и културном центру УЦГ, од 8. до 10. новембра, 2018. године, у оквиру обиљежавања УНЕСЦО Свјетског дана науке за мир и развој.

Ријеч је о пројекту у којем шездесетак средњошколаца из Црне Горе симулира рад парламента како би научили демократске процедуре и истакли важност укључивања младих у процес доношења одлука, на бази научно доказивих чињеница.

Пројекат Омладински научни форум омогућава да се млади укључе у дебату о науци и рјешењима која наука може дати за највеће изазове са којима се данас суочава и са којима ће се европско друство суочавати у блиској будућности. Кроз пројекат се промовише и подстиче демократско доношење одлука, на бази научно доказивих чињеница (евиденце басед полициес). Омладински научни форум је јединствена прилика за младе Европе да се ангажују у дебати о науци и технолошком развоју, уз стручну помоћ научника и стручњака, као и за доносиоце јавних политика како би стекли увид у погледе младих о темама од значаја за будућност европске науке и друштва уопште.

Учесници Форума дебатоваће, уз помоћ експерата, шест аспеката теме Будућност мобилности, а најбољи ученици имаће потом прилику да буду дио Европског омладинског научног парламента. Подтеме овогодишњег Форума су: Некарбонски транспорт, Возила без возача, Нео-номади и генерације дигитализације, Авијација и свемирски летови, Урбана мобилност, Наука - људско право.

Поред организатора на отварању Форума, у Спортском и културном центру УЦГ, говорили су проф. др Игор Вушановић, декан Машинског факултета УЦГ, проф. др Милан Марковић, декан Факултета политичких наука УЦГ, и проф. др Небојша Вучинић, професор Правног факултета УЦГ и судија Европског суда за људска права.

Омладински научни форум организује се под покровитељством Министарства науке и Европске комисије - Хоризон2020.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?