Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЕУ наставља са финансијском подршком Западном Балкану

Објављено: 10.11.2018. 16:20 Аутор: КЕИ
Европска унија је посвећена и спремна да настави финансијску подршку државма Западног Балкана и Турској у области водећих регионалних иницијатива у складу са Стратегијом проширења ЕУ на Западни Балкан, главна је порука са координационог састанка Вишекорисничког програма Ипе у Бриселу.

На састанку, који је одржан 8. и 9. новембра 2018. године, учествовали су представници држава Западног Балкана, Турске и Европске комисије. У име Црне Горе састанку су присуствовали представници Канцеларије за европске интеграције на челу са савјетником замјенице главног преговарача – националне ИПА координаторке Вучићем Ћетковићем.

Учесници скупа су разговарали о акцијама које су предложене за финансирање у оквиру Вишекорисничког програма Ипе за 2019. за који је ЕУ опредијелила 578 милиона еура, а које се односе на водеће иницијативе ЕУ у областима владавине права, безбједности и миграција, друштвено-економског развоја, оснаживања повезаности, дигиталне агенде и добросусједских односа.

KEI

Закључено је да ће ангажовање додатних средстава ЕУ на нивоу региона резултирати већим обимом инвестиција у инфраструктуру, унапређењем безбиједости и одговора на организовани криминал и корупцију, али и побољшањем стања у областима образовања младих, запошљавања, статистике, сајбер безбиједности, културне сарадње и развоја приватног сектора. Европска комисија ће, након спровођења додатних консултација, званично усвојити предложени програм средином 2019. године.

За Црну Гору предложени пројекти биће од изузетног практичног значаја за преговрачки процес и спровођење кључних реформи у процесу приступања ЕУ. ,,Финансијска подршка ЕУ реформама које су тематски заједничке за све државе кориснице доприноси унапређењу регионалне сарадње, гдје је Црна Гора препозната као конструктиван и поуздан партнер ЕУ и држава региона. У том дијелу, спремност Црне Горе да допринесе спровођењу одобрених регионалних пројеката биће значајан фактор за даље успјешно спровођење програма“, поручио је Ћетковић у свом обраћању.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?