Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић са акције пошумљавања у Бијелом Пољу поручио: Очување драгоцјених природних ресурса какве су шуме је заједничка брига и одговорност

Објављено: 12.11.2018. 19:03 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић у Бијелом Пољу је учествовао у једној од акција пошумљавања које ових дана спроводе Министарство пољопривреде и руралног развоја и Управа за шуме на цијелој територији Црне Горе.

Акција се симболички спроводи по слоганом – За сваког становника Црне Горе по једна садница.

Током јесени, планирано је да се широм Црне Горе засади 630.000 садница, аутохтоних врста. Влада је, у оквиру бројних активности за очување и унапређење шумских ресурса, за ову активност пошумљавања опредијелила 200.000 еура.

MPRR  

Неко сади, а неко граје

Потпредсједник Симовић са акције пошумљавања поручио је акција пошумљавања – 630 хиљада садница – по једно стабло за сваког грађанина, има за циљ да пробуди најширу друштвену енергију и конкретним чињењем покаже заједничку бригу и одговорност за очување драгоцјених природних ресурса какве су шуме.

“Због тога, данас смо овдје сви заједно: и локална самоуправа и млади и цивилни сектор и наши међународни партнери и Влада. И сви заједно враћамо шуми оно што јој треба и припада. Оваквим акцијама сви заједно исказујемо истинску бригу о природи, и не само бригу, већ и конкретна дјела”, казао је потпредсједник Симовић. поручујући да ће данас бити посађене саднице и за оне са чијих адреса долазе само критике.

“Данас ћемо посадити и по једну садницу и за оне са чијих адреса, умјесто дјела чујемо само критике и грају. Граја и критика не саде саднице и не брину о животној средини”, поручио је потпредсједник Владе.

Нити безразложна критика нити граја не саде саднице, нити су добар исказ према потреби заштите животне средине. Зато и за све њих позив – хајде да се налазимо на оваквим акцијама, сви да дамо свој допринос, уважимо оно што је потребна сугестија, добронамјена критика, али смањимо интензитет граје у корист оваквих и сличних акција. То је потребно и шумама, то је потребно и нашим водама, то је потребно укупном односу грађана Црне Горе према заштити животне средие, према потреби да заједнички нађемо ни мало лак, али сигуран сам, могући баланс између онога што је развој и заштита жиотне средине”, поручио је Симовић.

Пошумљавању на локалитету Блатка, у селу Лозна, осим представника Министарства и Управе за шуме, учествовали су представници локалне самоуправе на челу са предсједником Општине Петром Смоловићем, представници Удружења приватних власника шума из Бијелог Поља, концесионара “Шик Лим”, представници ловачких организација Бијелог Поља и Петњице, ученици ЈУ Средње стручне школе у Бијелом Пољу, као и представници више невладиних организација.

Учесници су изразили задовољство због прилике да дају свој допринос заштити и очувању шума, а тиме и заштити животне средине и услова за бољи квалитет живота, свих заједно.

MPRRMPRR

Рјешење за климатске промјене почиње на локалном нивоу

Акцију је својим учешћем подржала и представница Међународног клуба жена Црне Горе, г-ђа Мириам Маинка која је изразила задовољство што испред асоцијације, која се бави темама важним за жене, дјецу и породицу, може да укаже на значај оваквих активности и бриге о шумама, посебно у времену када се негативан утицај климатских промјена све више осјећа широм планете.

Г-ђа Маинка је казала да данашње генерације имају огроман терет и задатак, да спријече даљи утицај климатских промјена. „У томе им можемо већ данас помоћи, тако што ћемо засадити што више дрвећа. Свјесни смо да је Црна Гора мала држава која не може утицати на глобалне проблеме, али рјешење за климатске промјене почиње на локалном нивоу, и управо оваквим акцијама. Свако од нас може и мора дати свој допринос“, казала је Маинке која је похвалила опредјељење и активности Владе на очувању шумског богатства у Црној Гори.

Акција „За сваког становника Црне Горе по једна садница“ спроводи се интензивно већ двије седмице на дефинисаним локацијама на цијелој територији државе. Ресорно Министарство је свим подручним јединицама Управе за шуме додијелила 17 моторних садилица које ће у значајној мјери омогућити ефикаснију и квалитетнију садњу на терену.


Министарство пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?