Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Рожајама обишао предузеће “Интерфоод”: Спој дарова природе, предузетничке енергије и Владине подршке

Објављено: 13.11.2018. 00:14 Аутор: мпрр

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, након посјете Бијелом Пољу, посјетио је Рожаје, гдје је обишао предузеће  “ИНТЕРФООД 35” које је у овој години успјешно реализовало инвестицију подржану кроз ИПАРД програм.

Предузеће “Интерфоод 35” д.о.о Рожаје основано је прије 11 година и бави се откупом,  прерадом и извозом шумских плодова, са подручја Црне Горе, углавном сјевера. Компанија је током претходних година, уз подршку кроз програме и пројекте са нивоа државе, међу којима и посљедњи ИПАРД, повећала и модернизовала производњу, значајно повећала извоз печурки, боровница, малина, јагода и других плодова, а број радника достигао је више од 130, стално и сезонски запошљених.

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе Милутин Симовић оцијенио је да ово предузеће представља спој дарова природе, предузетничке енергије и Владине подршке.

“Слика говори много више од ријечи. Погони су пуни производа, и сировине и готових прозвода, а оно што је најважније видјели смо пуне погоне запослених. У најкраћем, Интерфооод је идеалан спој дарова природе, не само Рожаја, него и цијелог сјевера, затим предузетничке енергије менџмента и власника предузећа и Владине континуиране подршке. У синергији ова три битна елемента можемо да констатујемо да имамо успјешан привредни субјект. То је субјект који ће у овој години да извезе производе у вриједности од 3 милиона еура и то на захтјевно европско тржиште, од Швајцарске, Шпаније, Италије, Француске, Њемачке до Кипра и других земаља”, казао је Симовић.

Према ријечима Симовића, овакве посјете имају и посебан значај за рјешавање даљих изазова. “Чули смо и одређене сугестије од мендажмента предзећа. Не само да смо чули, него ћемо се побринути да се у наредном периоду обезбиједи боља комуникација са удружењима и берача и произвођача, да сједнемо за исти сто и договоримо како да очувамо природне ресрусе, да га валоризујемо, а не уништимо, како да то организујемо на вријеме и квалитетно, како би сви у ланцу имали сигурност и значајан извор прихода за себе и своје породице”, казао је Симовић.

Он је казао да је охрабрен позитивним искорацима који се виде на терену и да ће Влада наставити са пројектима развоја, “пројектима који значе нова радна мјеста, стварање нове вриједности и који значе неке нове извозне потенцијале или супституцију увоза”.

MPRRMPRR

Говорећи о развоју предузећа од оснивања и изазовима са којима су се суочавали, директор предузећа Интерфоод - а Божо Булатовић посебно је истакао значај коришћења ИПАРД средстава подршке са којима су успјели да унаприједе капацитете и заокруже цјелину. Након свих инвестиција постигли су капацитет који је задовољавао овогодишњу понуду шумских прлодова са сјевера, те су откупили 180 тона вргња, 45 тона лисичаке и сувог смрчка, десетине тона јагоде, 158 тона малине и 260 тона боровнице, што се сада прерађује.

Он је посебно изразио захвалност према потпредсједнику Симовићу, чије ангажовање као ресорног министра, им је, како је казао, дало вјетар у леђа.

Предсједник Општине Рожаје Ејуп Нурковић казао је да је Интерфоод предузеће које је на прави начин успјело да искористи потенцијале овог краја. Циљ локалне самоуправе, како је казао, јесте да у наредном периоду у сарадњи са Владом и Министарством пољопривреде подстакне даљи развој предузетништва у овој области, у циљу отварања нових радних мјеста и развоја рожајског краја. 


Министарство пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?