Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У сусрет шестој Поворци поноса

Објављено: 13.11.2018. 21:48 Аутор: ПР служба

Са аспекта остваривања права ЛГБТИ особа напредак је у многим областима видљив, али свакако да има изазова на које треба одговорити у наредном периоду констатовано је на састанку министра Мехмеда Зенке са Данијелом Калезићем извршним директором невладине организације Qуеер Монтенегро уочи предстојеће Поворке поноса.

Шеста по реду Поворка поноса одржава се у суботу, 17. новембра, у Подгорици, а иста је била повод данашњег сусрета министра за људска и мањинска права Мехмеда Зенке са Данијелом Калезићем испред организационог одбора Монтенегро Прајд 2018.

Министар Зенка истакао је да се друштвена перцепција према особама другачије сексуалне оријентације генерално мијења и додао да су активности надлежних институција и невладиних организација увелико допринијеле томе.

Зенка је рекао да у прилог друштвеном прихватању ЛГБТИ особа говори чињеница да се шеста Поворка одржава у духу мира, толеранције и разумијевања.

Велик је помак направљен у унапређењу нормативног оквира за заштиту од дискриминације, а пред нама је и усвајање Закона о животном партнерству лица истог пола и другог стратешког документа о унапређењу квалитета живота ЛГБТИ особа у Црној Гори, рекао је министар.

Закон ће омогућити право на препознавање истополних заједница, те права која се тичу здравственог и пензијског осигурања, социјалне заштите, наслеђивања и др.

Према његовим очекивањима, имплементација националне ЛГБТИ политике Владе Црне Горе кроз нови стратешки документ осигураће пуну подршку надлежних институција, као и невладиних организација.

Калезић је констатовао да разумијевање није изостајало у комуникацији коју годинама уназад има са ресорним Министарством, те исказао жаљење што министар лично неће бити у прилици да учествује у овогодишњој Поворци.

Министарство за људска и мањинска права има отворену комуникацију са представницима невладиних организација и у знаку добре сарадње у претходном периоду остварени су значајни резултати. Саговорници су се сагласили да је  најважније да у духу те сарадње наставимо и спроведемо планиране мјере у циљу што потпуније заштите основних људских права и слобода свих.

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?