Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић отворио састанак министара одбране А5: ЦГ већ осјећа користи чланства у НАТО-у, искуства преносимо другима

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
                                                    
Предсједник Владе Душко Марковић отворио је у Бечићима састанак министара одбране Америчко-јадранске повеље (А5) поручивши да је Црна Гора већ почела да осјећа користи чланства у НАТО-у прије свега кроз пораст инвестиција и интересовања кредибилних инвеститора те да је наша земља треће предсједавање овом инцијативом, а прво у својству чланице НАТО-а, искористила за преношење својих искустава у приступању на Македонију и Босну и Херцеговину будући да је наш кључни приоритет током предсједавања био јачање регионалног повјерења и међусобне подршке држава нашег региона.

„Мислим да је више него очигледан историјски искорак који је Црна Гора направила чланством у НАТО-у. Двоструко, рекао бих. Као мала земља, показала је снагу идеје савезништва међу земљама које дијеле исте вриједности, без обзира на њихову величину. Са друге стране, наши грађани већ имају прилике да се увјере у бенефите нашег чланства у Алијанси. Биљежимо пораст инвестиција и интересовања кредибилних инвеститора из читавог свијета, готово свакодневно, поготово из земаља НАТО-а и ЕУ, што је свакако утицало и утиче на успјешан тренд снажног економског раста који биљежимо у прошлој и овој години. Предзнак безбједности који сада носимо са собом краткорочно и дугорочно мијења свијест како других о Црној Гори, тако и Црне Горе о свијету ван нашег региона“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је поручио да је наша земља уласком у НАТО испунила један од најважнијих спољно-политичких и државних циљева те да је у томе неспорну улогу имала и Америчко-јадранска повеља, чиме је доказала своју вриједност и оправданост као и да је у процесу учлањења драгоцјена била подршка Сједињених Америчких Држава као пријатеља и савезника Црне Горе.

„Посебно цијенимо што је прошле године, баш поводом самита Јадранске повеље Црну Гору, као нову чланицу НАТО, посјетио потпредсједник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс, што је представљало снажан показатељ подршке стабилности Европе и овог подручја“ – рекао је предсједник Марковић.

Говорећи о нашем предсједавању Америчко-јадранском повељом премијер Душко Марковић је подсјетио да се Црна Гора у континуитету залаже за политику отворених врата за све аспиранте, како у оквиру НАТО-а, тако и у оквиру Повеље.

„Свјесна важности јачања регионалног повјерења и међусобне подршке сусједних држава, ово је био кључни приоритет Црне Горе током ове године. Због тога нас је посебно обрадовао позив Македонији за отпочињање преговора за чланство у НАТО-у на Самиту у Бриселу, као и охрабрујуће поруке послате нашим пријатељима у БиХ. Увјерени смо да ће Македонија убрзо постати четврта чланица Повеље која је и савезница у НАТО-у“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе обраћајући се министрима одбране држава А5.

Služba za odnose s javnošćuSLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Премијер Душко Марковић је рекао да Црна Гора не подржава активно државе региона само у приступању НАТО-у већ и у приближавању Европској унији будући да је ријеч о вриједностима кључним за стабилну и просперитетну будућност овог дијела Европе. Премијер је у том контексту изразио наду да ће и грађани Косова, попут житеља осталих држава региона, ускоро осјетити користи визне либерализације подсјетивши да је Црна Гора рјешавањем питања разграничења са Косовом помогла у испуњавању једног од кључних услова за то.

Црна Гора, рекао је премијер Марковић, већ дијели своја искуства процеса приступања НАТО-у.

„Један од приоритета нашег предсједавања Повељом, којем смо били нарочито посвећени, је и да оно што смо ми научили током искуства приступања Алијанси пренесемо даље. Наше искуство већ увелико дијелимо са нашим македонским и пријатељима из БиХ, и спремни смо да исто пренесемо на све сусједе посвећене истом циљу. Имамо дугорочни циљ на уму: као што смо ми као чланица, захваљујући подршци наших партнера, били спремни од уласка у Алијансу да успјешно, као најмлађа чланица, доприносимо свим кључним политикама Алијансе, тако желимо и да наши сусједи сутра буду спремни да допринесу нашим заједничким циљевима и интересима и регион трајно постане, не потрошач, већ стабилни контрибутор регионалној и глобалној безбједности. То није важно само због регионалне, већ и европске, па и глобалне стабилности. Природа савремених изазова, укључујући тероризам, илегалне миграције, хибридне и сајбер пријетње, захтијевају да се све више бавимо ширим питањима од оних на које смо навикли у соптвеном дворишту. Они утичу на све нас у контексту глобализације и измијењене геополитичке ситуације, као и интереса треће стране у нашем региону, која се служи различитим методама ради остварења својих циљева, користећи наше слабости и пропусте. Стога је, осим учвршћивања регионалне сарадње наших држава, неопходна и континуирана пажња и подршка наших међународних партнера. Радује нас што је то у последњем периоду, нарочито, случај, и да се са најважнијих адреса шаље порука да евроатлантска перспектива Западног Балкана нема алтернативу – јер је заиста нема и не може имати“ – закључио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић отварајући у Бечићима састанак министара одбране држава чланица Америчко-јадранске повеље.
                 
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
 
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
   
                                                                                                      
ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/9око99а9ВиА                                    ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/6бпИЦГли4Ес
                                                                                                           
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?