Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарски састанак А5 Иницијативе: Посвећеност политици отворених врата Алијансе

Објављено: 14.11.2018. 20:15 Аутор: мод
У оквиру овогодишњег црногорског предсједавања А5 Иницијативом данас је у Будви одржан састанак министара одбране држава чланица Америчко-јадранске повеље (А5), који су отворили предсједник Владе Црне Горе, Душко Марковић, министар одбране, мр Предраг Бошковић и замјеница помоћника секретара за одбрану Сједињених Америчких Држава, Лора Купер.
   
Премијер Марковић је истакао да успјешно петнаестогодишње трајање Америчко-јадранске повеље довољно говори о квалитету одбрамбене сарадње земаља Западног Балкана. Он је подвукао недвосмислен допринос А-5 Иницијативе у остваривању стратешког циља Црне Горе да постане 29. чланица Сјеверноатлантске Алијансе, подсјећајући да је ово треће црногорско предсједавање Повељом, али прво у својству пуноправне НАТО чланице. Марковић је поручио да Америчко-јадранска повеља као свој основни циљ има пружање подршке земљама аспирантима у процесу приближавања и приступања Алијанси. Закључио је да ће Црна Гора наставити да се залаже за брзо и ефикасно испуњавање циљева, односно јачање свеобухватне билатералне сарадње земаља Југоисточне Европе. 
mod
  
Министар Бошковић је истакао да Америчко-јадранска повеља представља значајан форум за промовисање евроатлантских аспирација земаља Југоисточне Европе, као и снажан инструмент јачања регионалне сарадње у домену одбране. Он је казао да је током црногорског предсједавања Повељом потврђена посвећеност земаља чланица добросусједској сарадњи и заједничком суочавању са савременим безбједносним изазовима, у циљу очувања регионалне стабилности. 
„Промовисање НАТО политике отворених врата за све земље аспиранте је циљ Црне Горе и остаћемо му апсолутно посвећени и након што Албанија преузме предсједавање Америчко-јадранском повељом“, истакао је министар Бошковић, додајући да успјешни интеграциони процеси на Западном Балкану гарантују мир и безбједност у цијелој Европи.
mod mod
  
Купер је нагласила значај улоге Америчко-јадранске повеље у јачању међусобног разумијевања и повјерења земаља региона. Она је казала да безбједносни изазови који не познају границе стварају потребу за дефинисањем заједничких ресурса и пројеката, који ће уједно допринијети и даљем развоју националних одбрамбених капацитета, те да ће САД наставити да подржавају напоре земаља региона на том плану.
mod
         
Учесници састанка су потврдили одлучност да наставе да доприносе регионалној сигурности и стабилности, кроз јачање добросусједских односа, унапређење политичког дијалога и развој војне сарадње, а у циљу обезбјеђивања трајног мира, стабилности и просперитета региона.
     
Састанку су присуствовали министарка одбране БиХ, Марина Пендеш, Хрватске, Дамир Крстичевић, Македоније, Радмила Шекеринска, Косова, Рустем Бериша, Албаније, Олте Џачка, државни секретар у Министарству одбране Словеније, Милош Бизјак, те државни секретар у Министарству одбране Србије, Александар Живковић.

mod mod

Учесници су потписали Заједничку изјаву министара одбране држава чланица А-5.
   
mod mod
  
Бошковић је јутрос имао одвојени билатерални сусрет са министарком одбране Босне и Херцеговине, Марином Пендеш.
  
Саговорници су указали на интензивну сарадњу Црне Горе и Босне и Херцеговине у домену одбране. Бошковић је истакао да Црна Гора као чланица НАТО, цијени посвећеност ове сусједне земље вриједностима Алијансе. Бошковић је изразио очекивање да ће резултати одржаних општих избора у Босни и Херцеговини допринијети ефикаснијем напретку у оквирима НАТО и ЕУ интеграција ове земље. Министар је нагласио да би даљи напредак Босне и Херцеговине у процесу реформи одбрамбеног и безбједносног сектора додатно оснажио њену евроатлантску перспективу истичући да, као и све земље региона које дијеле спољнополитичке приоритете, може рачунати на пуну подршку Црне Горе. 
  
Пендеш је захвалила Бошковићу на континуираној подршци коју Црна Гора пружа њеној земљи на евроатлантском путу, прије свега кроз размјену стечених знања и искустава. Саговорници су нагласили обострани интерес за даљи наставак и јачање сарадње у области одбране, нарочито кроз заједничке пројекте обука припадника оружаних снага.
    
mod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?