Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пројекти прекограничне сарадње као додатни подстицај за унапређење квалитета живота у програмској области

Објављено: 14.11.2018. 20:00 Аутор: КЕИ
Кроз подстицање добросусједских односа и унапређење економског развоја, прекогранична сарадња у значајној мјери доприноси реализацији приоритета који су дефинисани Стратегијом ЕУ за Западни Балкан, оцијењено је на дводневном форуму који се одржава у Приштини у организацији Директората за проширење и сусједску политику Европске комисије, а уз подршку ЦБИБ+ пројекта.

Форум, који је посвећен резултатима прекограничне сарадње, окупио је представнике програмских структура из држава региона, као и представнике Европске комисије који учествују у планирању и праћењу процеса спровођења програма прекограничне сарадње. У име Црне Горе, форуму присуствују представници Канцеларије за европске интеграције на челу са начелником Одсјека за европску територијалну сарадњу, Миодрагом Рачетом.

На форуму је закључено да је кроз процес спровођења прекограничних пројеката значајно унапријеђена сарадња институција и организација пограничних подручја, као и да су пројекти подржани ЕУ средствима условили видљиве промјене у оквиру различитих приоритених области. Додатно је саопштено да је рад на спровођењу ових програма унаприједио перцепцију шире јавности о значају регионалне сарадње, као и да се партиципативност бројних институција и организација може сматрати додатним подстицајем за локални развој и унапријеђење квалитета живота у пограничним подручјима.

У дијелу форума који се односио на успјешне праксе у реализацији пројеката, односно учинак таквих иницијатива у оквиру појединачних програмских области, Светлана Вујачић, извршна директорица НВО Центар за одрзиве иницијативе у туризму, представила је пројекат Виа Динарика који је реализован кроз програме Црна Гора-Косово и Босна и Херцеговина-Црна Гора.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?