Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шеховић у Даниловграду: Већа улагања у образовање у наредној години

Објављено: 14.11.2018. 22:20 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

У Даниловграду ће се у сарадњи са локалном управом у току наредне године радити на неколико приоритетних пројеката у области образовања попут уређења дворишта даниловградске гимназије, отварања јаслица и уређења фискултурне сале ЈУ ОШ “Његош” у Спужу, а размотриће се и идеја о отварању могућности за средње стручно образовање од наредне школске године, најавио је данас министар просвјете др Дамир Шеховић приликом посјете овој општини.

У оквиру посјете, министар се састао са директорима установа и предсједницом Општине Зорицом Ковачевић, са којом је договорио да се у наредном периоду потпише Меморандум о сарадњи, који би био основ за још конкретније заједничке активности. Министар Шеховић је рекао да је охрабрен разговором са директорима, те да након обнове кроз пројекат “Енергетска ефикасност у јавним зградама” вртић и главне грдаске школе функционишу у солидним условима.

Он је истакао да је за наредну годину приоритет уређење и ограђивање дворишта Гимназије “Петар И Петровић Његош”, као и рјешавање питања гимназијског полигона. Он је истакао да ће се размотрити могућност отварања јаслица и уређење фискултурне сале ЈУ ОШ “Његош” у Спужу. Министар је саопштио и да ће уз подршку Министарства спорта ЈУ ОШ “Вуко Јововић” добити нови спортски полигон.

PR služba Ministarstva prosvjete

Шеховић је истакао да је у општини попут Даниловграда неопходно пружити могућност дјеци да похађају средње стручно образовање као и могућност дуалног образовања, те изразио увјерење да ће се у наредној школској години у оквиру Гимназије отворити одјељења са програмима стручног образовања.

Најавио је и да је у циљу обнове школског мобилијара и рачунарске опреме у црногорским школама, Министарство у преговорима око кредитног аранжмана у оквиру којег би се за ове потребе издвојило укупно 6.500.000 еура.

PR služba

Предсједница Општине Зорица Ковачевић најавила је да ће за наредну годину Општина издвојити већа средства за образовање. Она је рекла да Општина има разумијевање за потребе образовног система, те да ће потписивањем Меморандума о сарадњи са Министарством заједничке активности додатно повећати. Ковачевић је похвалила резултате који су постигнути посљедњих мјесеци када је у питању школска инфраструктура и изразила увјерење да ће резултати бити још видљивији наредне године.

PR služba Ministarstva prosvjete

У склопу посјете, министар и предсједница Општине посјетили су реконструисану школу у Новом селу, подручну јединицу ЈУ ОШ “Његош”, Спуж, у коју је по моделу суфинасирања Министарства просвјете и власника компаније Телемонт д.о.о. Жељка Савовића уложено око 90.000 еура, од чега је 2/3 инвестиције донирао господин Савовић. Такође обишли су и Подручно одјељење “Влајко Брајовић” у Лазинама, које је реновирано из средстава Општине.

Посјета Даниловграду представља наставак започетих обилазака представника Министарства просвјете свих образовно-васпитних установа на територији Црне Горе, вођена потребом да се увиди стање на терену и у директној комуникацији са наставним особљем стекне реална слика о изазовима са којима се суочавају, те заједничким залагањем рјешавају.

ПР Служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?