Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић на састанку министара пољопривреде у Македонији: Стабилан и интегрисан Балкан треба Европи, а стабилна и уједињена Европа треба Балкану

Објављено: 15.11.2018. 19:44 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић говорећи на 12. годишњем састанку Министара пољопривреде југоисточне Европе, који се данас одржава у Струги, у Македонији, поручио је да је стабилност Балкана темељни услов за укупан напредак свих балканских земаља услов за унапређење животног стандарда и квалитета живота свих наших грађана.

MPRR

На састанку министара пољопривреде земаља региона, који се ове године одржава на тему “Регионална сарадња за одрживи раст и економски просперитет”, потпредсједник Симовић је казао да је Балкану потребна стабилност, и унутрашња и регионална и шира. “Ово не истичем случајно, јер вјековима уназад, нестабилност је пратила генерације на нашим просторима. Нестабилност је остављала снажне посљедице на економије Балканских земаља. Та нестабилност Балкана се преносила и на Европу. Због тога, стабилан и интегрисан Балкан треба Европи, а стабилна и уједињена Европа треба Балкану”, казао је Симовић.

Он је казао и да је Балкан дијелио судбину Европе у свим историјским раздобљима и да се не може изоловати и да га је немогуће искључити из европских токова на начин да остатак континента не утиче на Балкан и обрнуто. Стога, како је између осталог казао, мудрије је да Европа буде проактивна на Балкану него да се, као што је то био случај у блиској прошлости, бави посљедицама неинтегрисаног и изолованог Балкана.

Према ријечима Симовића, Балкан треба посматрати не као проблем или кочницу, већ као шансу и као нову енергију, посебно ако се говори о повезивању, слободи кретања и роба и капитала и људи, енергетици, пољопривреди, људским ресурсима, новим транспортним рутама и логистичким центрима.  

MPRRMPRR

“Балкан не смије бити у сјенци, већ под јасним свијетлом и снажном и континуираном подршком Европе, да би се развијао, економски растао и доприносио напретку уједињене Европе и чувању и јачању заједничких европских вриједности”, поручио је Симовић.

Он је казао да земље Блакана заједно треба и морају да раде још пуно да би доказале да могу да буду нова погонска енергија Европе. “Морамо сви заједно бити одлучни на путу наших европских и евроатлантских интеграција и испуњавању преузетих обавеза. Повратка нема, успјети морамо. Урадили смо пуно и улажемо пуно напора, али морамо бити још храбрији и одлучнији, јер су пред нама кључне етапе. Прије свега, земље Балкана морају међусобним односом показати да су спремне бити дио елитног клуба. Не можемо бити Европљани, а не понашати се европски према најближим сусједима. Морамо прихватити изазове и не одлагати суочавање са истим, јер немамо право трошити вријеме наших грађана”, поручио је потпредсједник Владе обраћајући се колегама из региона.

Симовић је искористио прилику да честита Македонији на, како је казао, одлукама које је донијела и изазовима које је одлучно превазишла у корист свих њених грађана. “Црна Гора разумије и подржава Македонију. У Црној Гори ћете увијек имати искреног партнера на заједничком европском путу. Врло добро препознајемо изазове који су пред Македонијом, јер смо се са истим или врло сличним суочили. Али трудом, залагањем и са знањем да смо на правом путу, уз подршку европских партнера, остварили смо и остварујемо резултате, достижемо нове стандарде и подижемо љествицу циљева и на економском и на демократском плану”, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Говорећи конкретно о пољопривреди као комплексном и сектору осјетљивом на нестабилности, Симовић је казао да је за ефикасност на заједничком путу подизања конкуретности у овој области потребно сарађивати, усаглашавати пољопривредне политике са заједничком европском пољопривредном политиком и јачати капацитете за повлачење издашних европских претприступних фондова. Он је позвао на истинску посвећеност реализацији споразума о слободној трговини ЦЕФТА. “Поштеђети се бројних софистицираних протекционистичких мјера и увођења званичних или мање званичних царинских баријера. Морамо давати заједничке одговоре на глобалне изазове, појаве и ширење разних болести и штеточина, које не познају границе и на такве изазове давати заједничке регионалне и глобалне одговоре”, поручио је Симовић додајући да је врло важно да се одговорно и одрживо управља природним ресурсима, чувајући биодиверзитете и генетске ресурсе. “Потребно је да сачувамо традицију и, аутохтоност и специфичност наших пољопривредних производа и да их такве унесемо и оплеменимо мозаик укупне европске понуде”, казао је Симовић позивајући земље Балкана да на том путу сарађују још тјешње.

Министарски састанак у Македонији организовала је Стална радна група за регионални рурални развој (СWГ) у југоисточној Европи, чији је члан и црногорско Министарство пољопривреде и руралног развоја. Домаћин скупа је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Македоније. 

На маргинама министарског састанка, биће потписан Споразум о сарадњи у области пољопривреде и руралног развоја између Црне Горе и Босне и Херцеговине. Такође, потпредсједник Владе Милутин Симовић имаће и низ других билатералних сусрета са колегама из региона.

 



Министарство пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?