Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић на састанку ТИАРА конзорцијума у ЦЕРН-у, Швајцарска

Објављено: 15.11.2018. 23:35 Аутор: Министарство науке
Министарка науке, др Сања Дамјановић, данас је учествовала на 11. Састанку ТИАРА конзорцијума, који је одржан у Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН), Женева. 

ТИАРА је конзорцијум најзначајнијих организација у области истраживања и развоја акцелератора, а чини га осам земаља (Француска, Шпанија, Њемачка, Италија, Шведска, Пољска Уједињено Краљевство и Швајцарска), као и међународне организације попут ЦЕРН-а. Конзорцијум пружа могућност подршке новим пројектима имајући у виду да су реномирани научни и развојни институти из ових земаља чланови Конзорцијума.

Министарка Дамјановић је на састанку представила посљедњи статус активности на СЕЕИИСТ пројекту, што се надовезује на презентацију овог пројекта ТИАРА конзорцијуму у марту ове године.

Веома важан наредни корак по питању СЕЕИИСТ пројекта је укључивање на Мапу пута Европског стратешког форума за истраживачку инфраструктуру (Еуропеан Стратегиц Форум фор Ресеарцх Инфраструцтуре – ЕСФРИ) како би се отвориле бројне могућности коришћења ЕУ фондова. Ријеч је о веома комплексној процедури аплицирања, а ТИАРА конзорцијум може да пружи значајну подршку у овом погледу.

Пројекат СЕЕИИСТ представља један од најзначајнихих развојних пројеката, чијом реализацијом би био омогућен не само развој науке и истраживања, већ и спрјечавање одлива талената („браин драин“), што би додатно омогућило јачање веза између академске заједнице и привреде, јачање система иновација и комерцијализације истраживања, отварање нових радних мјеста и унапређење конкурентности економије.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?