Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић: Војска Црне Горе бројаће 2.368 људи у мирнодопском, а 5.159 у ратном саставу

Објављено: 16.11.2018. 02:29 Аутор: мод
„Према новој организацијско-формацијској структури, Војска Црне Горе бројаће 2.368 људи у мирнодопском, а 5.159 у ратном саставу, казао је министар одбране на пресу одржаном након сједнице Владе на којој је донијета Одлука о организацијско - формацијској структури и величини Војске Црне Горе.

Министар је истакао да су организацијско - формацијска структура и величина Војске Црне конципиране од стране Министарства одбране и Генералштаба ВЦГ у складу са потребама државе и колективног система безбједности. 
  
„Направили смо један квалитетан документ који ће бити основа за касније територијално дефинисање јединица Војске Црне Горе“, казао је министар, наглашавајући да је у наредном периоду планирано отварање касарне у Андријевици гдје ће бити смјештена Трећа пјешадијска чета.

„На тај начин ширимо и позиционирамо војску тамо гдје ВЦГ треба да има своје капацитете. Са друге стране, покушавамо да вратимо војску тамо гдје она традиционално и припада“, казао је Бошковић.

Он је додао да је ријеч о испуњавању циља постављеног прије двије године, када је формирана Влада – направити војску сходно потребама државе и њених националних интереса, али и уважавајући чињеницу да је Црна Гора 29. чланица НАТО. 

Бошковић је казао да је ријеч само о почетку процеса комплетне реформе војске.

„Сходно стратегијским документима које смо усвојили и које усвајамо у периоду до средине идуће године, створићемо могућност да војску још значајније подмладимо, без обзира што смо у протеклих 15 мјесеци заиста доста урадили на том плану“, казао је министар, наглашавајући и значај њене модернизације. 

Он је закључио да ће се у наредних пет година ојачати капацитети ВЦГ, како би била што ефикаснија у међународним мисијама али, још више, у задовољавању потреба цивилног становништва. 

Министарство одбране

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?