Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада усвојила Информацију о закључењу уговора о финансирању између Црне Горе и Европске инвестиционе банке за реализацију пројеката по Програму – Реконструкције магистралних путева

Објављено: 16.11.2018. 02:00 Аутор: ПР служба
Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила Информацију о закључењу уговора о финансирању између Црне Горе и Европске инвестиционе банке за реализацију пројеката по Програму – Реконструкције магистралних путева.

Дирекција за саобраћај је 2015. године урадила Програм Реконструкције магистралних путева којим су обухваћене 24 дионице чијом би реализацијом било реконструисано 216,3 км магистралних путева по критеријумима: најфреквентније одвијање саобраћаја, година изградње, степен оштећења и значај за развој земље.

Директор Дирекције за саобраћај Саво Парача казао је да радови на свим овим пројектима обухваћају санацију 36 мостова, 22 тунела.

Парача је истакао да ће бити изграђена два булевара са четири траке укупне дужине 31,6 километра, а кроз поменуте пројекте урадиће се и нове треће траке у укупној дужини од преко 20 километара.

“Програм реконструкције магистралних путева је планиран за финансирање из три извора: буџета, кредита Европске инвестиционе банке и кредита Европске банке за обнову и развој са по једном трећином потребних средстава. Прије пола године потписан је уговор са Европском банком за обнову и развој која је одобрила кредитна средства за изградњу три дионице. Један ће се радити од Подгорице до Даниловграда, други од плаже Јаз до аеродрома Тиват и трећа дионица је од границе са Србијом (Драченовац) до Рожаја. Кроз програм капиталног буџета завршена је реконструкција путног правца од Подгорице до Будве, који је био и огледни путни правац на основу којег смо конкурисали код ЕИБ и ЕБРД и показали им какве путеве би жељели да имамо у Црној Гори”, рекао је Парача.

Директор Дирекције за саобраћај је казао да је Програм оцијењен изузетно добро те да слиједи поптписивање уговора, а висина кредита је 40 + 40 милиона еура

Данашња одлука значи реализацију 10 изузетно великих пројеката који су груписани у реконструкцију пет путних праваца и то: рехабилитација пута М-8 Пљевља – Михајловица, рехабилитација пута М-2.1 Барски мост – Добраково – Бијело Поље, рехабилитација пута М-2 Беране – тунел Локве – Рожаје, рехабилитација пута М-2 Лепенац – Рибаревине – Пода – Беране, рехабилитације пута М-2 Каменово – Петровац – Бар.

“Са завршетком овог Програма који би почео да се реализује сљедеће године, крајем 2020. године могао би бити и приведен крају, Црна Гора би могла да добије око 216 километара модерних савремених путева. Заједно са овим што смо већ урадили добили би стотине километара реконструисаних путева, а Дирекција за саобраћај ће урадири још озбиљних путних праваца. Све то када се заврши Црна Гора ће промијенити слику И имаћемо модерне магистралне и регионалне путеве”, закључио је Парача. 

Изјава директора Дирекције за саобраћај Сава Параче: YОУТУБЕ: хттпс://yоуту.бе/2гТ6фгл3ЉЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?