Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић и министар Шаровић потписали Споразум о сарадњи у области пољопривреде

Објављено: 16.11.2018. 17:25 Аутор: мпрр

MPRRMPRR

Црна Гора је на плану европских интеграција у области пољопривреде лидер у региону и њено искуство у процесу приступања биће изузетно значајно за Босну и Херцеговину, оцијенио је данас потпредсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине и министар спољне трговине и економских односа те државе Мирко Шаровић након сусрета са потпредсједником Владе и министром пољопривреде и руралног развоја Црне Горе мр Милутином Симовићем.

Потпредсједници влада двије земље имали су билатерални састанак на маргинама Министарске конференције о пољопривреди и руралном развоју која се одржала у Струги.

Током сусрета потписан је Споразум о сарадњи у области пољопривреде и руралног развоја између Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Потпредсједник Симовић оцијенио је да је споразум још један искорак у креирању додатног оквира за продубљивање сарадње и добросусједских и пријатељских односа двије државе.

Он је казао да Споразум даје могућност за развој сарадње не само у области пољопривреде и руралног развоја, већ и у областима шумарства и водопривреде. „Сигуран сам да ће колегама из Босне и Херцеговине добро доћи наша искуства на плану ЕУ интеграција, посебно у дијелу отварања преговарачких поглавља, испуњавања почетних и завршних мјерила, као и коришћења претприступних средстава“, казао је потпредсједник Симовић поручујући да ће Црна Гора понудити комплетну инсититуционалну помоћ Босни и Херцеговини.

Потпредсједавајући Савјета министара БиХ Мирко Шаровић истакао је да је за његову земљу изузетно важно искуство Црне Горе у напретку ка чланству у ЕУ, посебно у сектору пољопривреде гдје је, како је оцијенио, Црна Гора лидер у региону. „Одмакли сте у том процесу добро, ми смо на почетку. Тек сада смо у прилици да користимо претприступна средства подршке за пољопривреду и рурални развој и ваше искуство ће нам много значити“, казао је Шаровић који се захвалио Влади Црне Горе и потпредсједнику Симовићу на исказаној подршци.

Потпредсједници су оцијенили важном и чињеницу да Црна Гора и БиХ немају отворених питања, нити примјера, какви се често дешавају у региону, да се успостављају механизми који представљају баријере у трговини и софистицирани протекционизам.

„Можемо охрабрити привреднике двије земље да ће Црна Гора и Босна и Херцеговина и у наредном периоду гајити однос отворености и поштовања потписаних споразума о слободној трговини“, поручио је потпредсједник црногорске Владе Милутин Симовић.

Потпредсједник Симовић на маргинама Министарске конференције имао је и билатералне сусрете са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Македоније Љупчетом Николовским, министарком пољопривреде, шумарства и прехране Словеније Александром Пивец, као и министром пољопривреде, прехране и шумарства Бугарске Руменом Пороџановим.

 

Министарство пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?