Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

МУП и Женска политичка мрежа: Кроз нормативна рјешења додатно унаприједити област борбе против насиља

Објављено: 16.11.2018. 19:52 Аутор: МУП
Борба против насиља у породици и насиља над женама и унапређење нормативних и оперативних рјешења у тој области, биле су теме састанка министра унутрашњих послова Мевлудина Нухоџића и делегације Женске политичке мреже, коју су чиниле Снежана Јоница, Марија Ћатовић, Наташа Вуковић и Ивана Рашчанин.

Сагледавајући ову тематику, саговорници су се сложили да кроз нормативне измјене и допуне Закона о унутрашњим пословима и Закона о оружју, и подзаконских аката који су у надлежности МУП-а, постоји простор за додатно унапређење стања у области борбе против насиља у породици, као и кроз пуну имплементацију Конвенције Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и породичног насиља - Истанбулске конвенције, чија је Црна Гора потписиница. На овим измјенама, које ће бити инициране у наредној, 2019. години, МУП ће радити у партнерству са Женском политичком мрежом, која окупља представнице 16 политичких партија из власти и опозиције, и уз подршку УНДП.

Министарство унутрашњих послова је и овом приликом показало отвореност за конструктивне предлоге за унапређење стања у области породичног насиља. Да МУП придаје велики значај овим темама говори и чињеница да је почетком године формиран и Оперативни тим за борбу против насиља у породици и насиља над женама, који у свом мултидициплинарном приступу, учешћем чланова из редова надлежних институција и невладиног сектора, већ постиже добре резултате. У прилог посвећености институције спречавању, а нарочито превенцији насилничког понашања у породици и међу дјецом школског узраста, говори и чињеница да је МУП недавно потписао и Меморандум о сарадњи са Удружењем „Родитељи“, како би се пружила пуна подршка стварању друштвеног амбијента са нултом толеранцијом на насиље.

МУП ће кроз све ове активности, али и кроз едукативне кампање које ће у наредном периоду спроводити у црногорским вртићима и школама, настојати да утиче на подизање свијести јавности о штетности било којег облика насиља у црногорском друштву.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?