Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана ПОРТОДИМАРЕ Међународна конференција

Објављено: 16.11.2018. 17:43 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Међународна конференција о интегралном управљању обалним подручјима (ИУОП) и просторном планирању мора (ППМ), коју је организовало Јавно предузеће за управљање морским добром Црне Горе у сарадњи са партнерима ПОРТОДИМАРЕ пројекта финасираног у оквиру ЕУ Интеррег АДРИОН транснационалног програма сарадње, одржана је 14. и 15. новембра у у Хотелу „Авала Ресорт&Виллас“ у Будви.

Конференција је отворена уводним излагањима директора Јавног преузећа за управљање морским добром Црне Гора Предрага Јелушића, државног секретара у Министарству одрживог развоја и туризма Саше Радуловића, савјетника националне ИПА координаторке и замјеника ЕУСАИР координаторке за ЕУ фондове Вучића Ћетковић и главне координаторке Интеррег Адрион програма Олге Салдиоли. 

У уводном излагању г. Јелушић казао је да је активно учешће Јавног предузећа за управљање морским добром у овом пројекту засигурно унаприједило наше капацитете и омогућило да, кроз процесе развоја смјерница за одговорно и одрживо коришћење обалних и морских природних ресурса на ширем, европском и јадранско-јонском нивоу, изградимо одговорнији однос када је ријеч о управљању морским добром Црне Горе, омогућавајући његову заштиту, уређење и одрживо коршћење.

Државни секретар Министарства одрживог развоја и туризма Саша Радуловић навео је да се посвећеност Министарства одрживог развоја и туризма спровођењу међународних иницијатива, укључујући Јадранско-јонску иницијативу, огледа кроз спровођење конкретних активности на реализацији циљева и мјера одрживог развоја дефинисаних у оквиру националних стратешких и акционих докумената. Радуловић је истакао да је државна администрација у сарадњи са цивилним сектором почетком ове године завршила и предала преговарачку позицију за Поглавље 27. и према оцјени ЕК веома успјешно савладала све изазове. 

„У овом тренутку, већина чланица ЕУ подржала је црногорску Преговарачку позицију, те потпуно свјесни да је сада на сцени политички процес у оквиру саме ЕУ, са одређеним оптимизмом очекујемо да се Поглавље 27. отвори до краја године“ навео је Радуловић.

Г. Вучић Ћетковић је приликом отварања конференције представио приоритете Црногорског предсједавања ЕУСАИРОМ, који се наслањању на области животне средине и плавог раста, истичући да пројекат „Портодимаре“ доприноси спровођењу ЕУСАИРА и на транснационалном нивоу подстиче рјешавање питања рањивости, фрагментацијие и очувања екосистема у јадранско-јонској регији.

Интеррег АДРИОН пројекат „Геопортал алатки и података за одрживо управљање животном средином обале и мора – ПОРТОДИМАРЕ“ има за циљ дизајнирање и имплементацију Геопортала - трајно отворене платформе која омогућава приступ свим информацијама, подацима и алаткама које су неопходне и релевантне за одрживи развој и стратешко планирање обалног и морског подручја у јадранско-јонском региону. У пројекту „ПОРТОДИМАРЕ“ учествује 11 партнерских институција из шест земаља (Италија, Грчка, Словенија, Црна Гора, Хрватска и Босна и Херцеговина), а водећи партнер је Регија Емилиа Ромагна из Италије. 

На Међународној конференцији о интегралном управљању обалним подручјима (ИУОП) и просторном планирању мора (ППМ) учествовао је велики број домаћих и страних стручњака, те представника државних, регионалних, европских и међународних институција.

Циљ саме конференције био је да се кроз стручни дијалог и размјену мишљења успостави боља сарадња и допринесе ефикаснијој примјени планирања и управљања обалним и морским простором у јадранско јонском региону. 

Видео материјал доступан је на хттп://www.инфобиро.тв


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?