Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana PORTODIMARE Međunarodna konferencija

Objavljeno: 16.11.2018. 17:43 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Međunarodna konferencija o integralnom upravljanju obalnim područjima (IUOP) i prostornom planiranju mora (PPM), koju je organizovalo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u saradnji sa partnerima PORTODIMARE projekta finasiranog u okviru EU Interreg ADRION transnacionalnog programa saradnje, održana je 14. i 15. novembra u u Hotelu „Avala Resort&Villas“ u Budvi.

Konferencija je otvorena uvodnim izlaganjima direktora Javnog preuzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gora Predraga Jelušića, državnog sekretara u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Saše Radulovića, savjetnika nacionalne IPA koordinatorke i zamjenika EUSAIR koordinatorke za EU fondove Vučića Ćetković i glavne koordinatorke Interreg Adrion programa Olge Saldioli. 

U uvodnom izlaganju g. Jelušić kazao je da je aktivno učešće Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u ovom projektu zasigurno unaprijedilo naše kapacitete i omogućilo da, kroz procese razvoja smjernica za odgovorno i održivo korišćenje obalnih i morskih prirodnih resursa na širem, evropskom i jadransko-jonskom nivou, izgradimo odgovorniji odnos kada je riječ o upravljanju morskim dobrom Crne Gore, omogućavajući njegovu zaštitu, uređenje i održivo koršćenje.

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Saša Radulović naveo je da se posvećenost Ministarstva održivog razvoja i turizma sprovođenju međunarodnih inicijativa, uključujući Jadransko-jonsku inicijativu, ogleda kroz sprovođenje konkretnih aktivnosti na realizaciji ciljeva i mjera održivog razvoja definisanih u okviru nacionalnih strateških i akcionih dokumenata. Radulović je istakao da je državna administracija u saradnji sa civilnim sektorom početkom ove godine završila i predala pregovaračku poziciju za Poglavlje 27. i prema ocjeni EK veoma uspješno savladala sve izazove. 

„U ovom trenutku, većina članica EU podržala je crnogorsku Pregovaračku poziciju, te potpuno svjesni da je sada na sceni politički proces u okviru same EU, sa određenim optimizmom očekujemo da se Poglavlje 27. otvori do kraja godine“ naveo je Radulović.

G. Vučić Ćetković je prilikom otvaranja konferencije predstavio prioritete Crnogorskog predsjedavanja EUSAIROM, koji se naslanjanju na oblasti životne sredine i plavog rasta, ističući da projekat „Portodimare“ doprinosi sprovođenju EUSAIRA i na transnacionalnom nivou podstiče rješavanje pitanja ranjivosti, fragmentacijie i očuvanja ekosistema u jadransko-jonskoj regiji.

Interreg ADRION projekat „Geoportal alatki i podataka za održivo upravljanje životnom sredinom obale i mora – PORTODIMARE“ ima za cilj dizajniranje i implementaciju Geoportala - trajno otvorene platforme koja omogućava pristup svim informacijama, podacima i alatkama koje su neophodne i relevantne za održivi razvoj i strateško planiranje obalnog i morskog područja u jadransko-jonskom regionu. U projektu „PORTODIMARE“ učestvuje 11 partnerskih institucija iz šest zemalja (Italija, Grčka, Slovenija, Crna Gora, Hrvatska i Bosna i Hercegovina), a vodeći partner je Regija Emilia Romagna iz Italije. 

Na Međunarodnoj konferenciji o integralnom upravljanju obalnim područjima (IUOP) i prostornom planiranju mora (PPM) učestvovao je veliki broj domaćih i stranih stručnjaka, te predstavnika državnih, regionalnih, evropskih i međunarodnih institucija.

Cilj same konferencije bio je da se kroz stručni dijalog i razmjenu mišljenja uspostavi bolja saradnja i doprinese efikasnijoj primjeni planiranja i upravljanja obalnim i morskim prostorom u jadransko jonskom regionu. 

Video materijal dostupan je na http://www.infobiro.tv


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?