Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почело истраживање нафте и гаса у црногорском подморју

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Предсједник Владе Душко Марковић и министри економије и одрживог развоја и туризма Драгица Секулић и Павле Радуловић посјетили су брод „Полар Емпресс“ који је почео истраживања у подморју Црне Горе и том приликом поручили да данашњи дан представља почетак нове ере индустријске производње у Црној Гори, да ће се приликом истраживања водити нарочито рачуна о заштити животне средине и да смо, учећи се на грешкама других држава произвођача нафте и гаса, а инспирисани позитивним примјерима, конципирали законодавни оквир тако да у тренутку потенцијалне производње угљоводоника државни интереси буду максимално заштицени.

„Истраживање које ће данас почети овај брод представља прву врсту оперативног истраживања по концесионом уговору Енија и Новатека са Државом“ – рекла је министарка економије. Прецизирала је да ће норвешки брод који су ангажовале компаније концесионари за истраживање нафте и гаса у четири блока нашег подморја у наредних 40 дана обавити 3Д испитивања тако што ће снимати дно црногорског подморја да бисмо као резултат добили мапе и податке на основу којих ће бити лоциране прве двије бушотине.

„Све ово што смо данас чули на овом броду увјерава нас да је ово брод под строгом контролом, који је у складу са свим савременим праксама како у области геологије, сеизмологије тако и у области заштите животне средине. Вјерујемо да је овај модел који ми користимо и који смо на неки начин ископирали од Норвешке нешто што ће нам свима донијети корист у наредном периоду“ – рекла је министарка Секулић.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић је рекао да је посјета послужила да се увјери да је све што је предвиђено у вези са заштитом животне средине испоштовано.

„Шест међународно признатих експерата који се баве заштитом живог свијета, прије свега заштитом морских сисара, ту су са нама. Они ће вршити мониторинг ових врста за читаво вријеме који брод плови и нашим и међународним водама на које Црна Гора по међународним конвенцијама има право. Осим људи имамо и опрему, такозване хидрофоне, који ће купити све звучне сигнале које евентуално живи свијет на који оваква истраживања могу имати утицај могу да емитују. У случају да се они појаве у радијусу од 700 м, колико износи радијус досега ове опреме, истраживање ће бити прекинуто док се живи свијет удаљи из тог подручја“ – рекао је министар одрживог развоја и туризма.

Додао је да је врло обимна студија заштите животне средине прописује, поред постојећих стручњака и додатних, више од 260 додатних мјера заштите које ће бити испоштоване.

„Могу само да изразим задовољство што сам данас упознао све те људе и увјерио се у софистицираност њихове опреме и њихову одлучност да ово истраживање не остави било какве посљедице на живи свијет у Црној Гори“ – рекао је министар.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Министри су поручили на крају посјете да на броду представници црногорских надлежних тијела и да ће бити дневно извјештавани о свим аспектима истраживања.

„С обзиром на то да медије нијесмо могли да доведемо на брод користићемо сваку могућност да дневно информишемо јавност, да дневно шаљемо што више информација у вези са истраживањима и да грађани имају довољно информација како пројекат буде одмицао“ – рекла је министарка Секулић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?