Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Зенка у Призрену: етничка и вјерска коегзистенција оно што Призрен чини јединственим градом

Објављено: 17.11.2018. 20:06 Аутор: ПР служба

Призрен је одувек представљао мјесто на којем људи не суде једни другима на основу етничке припадности, имају отворену и директну комуникацију и то је традиција која се наставља констатовано је током пријема министра Мехмеда Зенке код Митахера Хаскуке (Мyтахер Хаскука) градоначелника Призрена.

Министар Зенка је истакао важну чињеницу да је град Призрен познат као центар у којем успјешно коегзистирају различите заједнице, етничке и вјерске и чије културолошке различитости   представљају његову снагу и богатство.Он је говорио о мултиконфесионалном, мултинационалном и мултиклутуралном карактеру Црне Горе, која својим примјером показује да је разумијевање и поштовање посебности од пресудног значаја за свако друштво и његов просперитет.

Градоначелник Хаскука упознао је министра са актуелним стањем у општини Призрен и изазовима са којима се локалне власти суочавају. Хаскука је сагласан да су етничка и вјерска коегзистениција оно што чини Призрен јединственим градом и да ће тако и остати. Као друга по величини на Косову, општина Призрен има и бројних изазова у свом развоју који се превасходно односе на улагање у инфраструктуру, реформисање општинске управе, унапређење образовног и здравственог система, али и економски развој прије свега.

Саговорници су поздравили одржавање Бизнис форума Призрен 2018 и истакли важност регионалних иницијатива посебно у области економског напретка. Овакви догађаји значајни су и за стварање контаката у области туризма, нагласио је министар Зенка, који сматра да обије државе треба да учине свој максимум да остваре што боље туристичке понуде и представе своје потенцијале регионално, али и интернационално. Не смијемо занемарити чињеницу да Црна Гора највећи број туриста има управо из Република Србије и Косова,рекао је Зенка.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?