Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Млади из Херцег Новог показали однос према шумама у акцији „За сваког становника по једна садница“

Објављено: 19.11.2018. 13:54 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја и Управе за шуме спровели су још једну акцију пошумљавања, овог пута на подручју Херцег Новог, на Орјену, а која се реализује у оквиру акције која се ових дана спроводи широм Црне Горе под слоганом „За сваког становника по једна садница“.

 

Данашњој акцији  пошумљавања Орјена поред представника Министарства пољопривреде и руралног развоја и Управе за шуме, учествовали су и представници Агенције за развој и заштиту Орјена из Херцег Новог,  представници ловачког удружења “Орјен” , ученици ЈУСМШ “Иван Горан Ковачић”, планинарска секција Основне школе “Милан Вуковић”  Херцег Нови, као и чланови извиђачког одреда “Орјен”- Херцег Нови.

 

MPRRMPRR

 

Државни секретар за шумарство, ловство и дрвну индустријиу у Министарству пољопривреде др Милосав Анђелић је том приликом изразио задовољство великим одзивом учесника акције и истакао да је брига за очување шумског богатства, по коме смо препознати у Европи, нешто што нас све уједињује у заштити природних и друштвених вриједности  наше државе. „На нама је да учинимо све да очувамо и унаприједимо природне ресурсе, истакао је Анђелић, додајући да је приоритет у шумарству очување, планско и одрживо коришћење шума. У суочавању са изазовима, какви су негативни утицаји климатских промјена, који могу довести до значајних поремећаја у екосистему  шума, он је указао на потребу заједничког одговора шире заједнице и сваког појединца.

 

MPRR„Настојаћемо и у наредном периоду да оваквим и сличним активностима подстакнемо шири интерес друштвене заједнице за укључивање у овакве и сличне активности како би сви дали лични допринос очувању природних ресурса и животне средине“ казао је Андјеић.

 

Акција која је данас спроведена на простору Орјена има посебан значај јер је ријеч о планини која повезује залеђе Херцег Новог са зеленим дијелом града, и на којој шуме имају вишеструке функције које се огледају, не само кроз заштитну, већ и друге улоге, прије свега, рекреативне, туристичке, едукативне и естетске.

 

Испред Агенције за развој и заштиту Орјена учеснике је поздравила директорица Миља Виторовић,  која је изразила задовољство због прилике да службеници овог органа заједно са осталим друштвеним структурама, дају свој допринос обнови шума и смањењу негативних утицаја климатских промјена на шумске екосистеме и животну средину. Изразила је увјерење да ће у будућем раду у сарадњи са Управом за шуме наћи најбоље моделе за одрживу валоризацију парка природе Орјен.

 

На данашњој акцији посађено је укупно 5.000 садница бора од укупно планираних 20. 000 на овом простору. Највреднији били су најмлађи, херцегновски средњошколци и чланови планинарских и извиђачких секција основних школа.

MPRRMPRR

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?