Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Петрица Дулетић кураторка црногорског представљања на 58. Бијеналу умјетности у Венецији

Објављено: 19.11.2018. 20:34 Аутор: МКУ
Петрица Дулетић, историчарка умјетности биће кураторка црногорског представљања на 58. Бијеналу умјетности у Венецији, према договору Министарства културе и Центра савремене умјетности Црне Горе.

Петрица Дулетић је рођена 1958. у Титограду, гдје је завршила основну школу и гимназију. Дипломирала је на Филозофском факултету у Београду (група - историја умјетности). Запослена је као руководилац Модерне галерије у ЈУ Музеји и галерије Подгорице. Звање музејског савјетника стекла је 2006.године.

Ауторка је бројних изложби црногорских ликовних умјетника, у земљи и иностранству, а учествовала је и у реализацији међународних пројеката из области музејске и галеријске дјелатности. У континуитету прати савремену црногорску ликовну сцену, пише ауторске осврте и критике на изложбе, као и бројне предговоре о ауторима и поставкама у монографским и серијским публикацијама. Уредница је монографија: Николе Вујошевића, Александра Пријића, Срдана Ковачевића.

Била је селекторка ликовног салона “13. новембар” Цетиње 2014.године и “Салона Петар Лубарда” 2018.године.

Члан је Друштва историчара умјетности Црне Горе.

Тема овогодишњег Бијенала је “Маy Yоу Ливе ин Интерестинг Тимес", а умјетнички директор је Ралф Ругоф.

Центар савремене умјетности Црне Горе је организатор и продуцент Павиљона Црне Горе на 58. Бијеналу умјетности у Венецији, а самим тим мр Ненад Шошкић, директор ове институције је комесар.

Црногорска презентација биће организована у Палаззо Малипиеро у Венецији, а концепт поставке биће познат у наредном периоду, након што Центар савремене умјетности Црне Горе реализује конкурс за избор умјетника који ће представљати Црну Гору на овој престижној смотри визуелних умјетности.

Покровитељ учешћа Црне Горе на 58. Бијеналу умјетности у Венецији је Министарство културе Црне Горе.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?