Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кућа меда ускоро добија и производну линију за паковање меда

Објављено: 19.11.2018. 21:04 Аутор: МПРР
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић и извршни директор компаније Агротец, једне од највећих европских трговинских компанија за пољопривредну опрему, господин Марцо Гирелли, потписали су Уговор о набавци аутоматске линије за пуњење меда, која ће бити инсталирана у Кући меда, у Даниловраду.

Набавка нове опреме наставак је заједничких, континуираних и партнерских активности Владе и пчелара, односно Министарства пољопривреде и Савеза пчеларских организација Црне Горе, у циљу стварања услова за унапређење сектора пчеларства, снажење агробизниса у овој области и брендирања квалитетног црногорског меда.

Уговором је предвиђена набавка комплетне аутоматске линије за паковање меда. Истим уговором предвиђена је набавка пратеће опреме за складиштење, хомогенизацију и декристализацију меда, као и опрема за прање и стерилизацију амбалаже и остали прибор неопходан за процес паковања меда. Набавка опреме реализује се у оквиру МИДАС програма. Вриједност уговора је 86,3 хиљаде еура, а роком испоруке опреме шест седмциа од дана потписивања.

Уколико све буде текло по плану, опрема би требало да буде испоручена у Кућу меда почетком јануара 2019 године. Инсталирањем линије за паковање меда у Кући меда биће заокружен процес планираних прерађивачко - производних система. Квалитетан црногорски мед, упакован на јединствен начин, у модерно дизајнираној амбалажи, биће као препознатљив црногорски произод понуђен потрошачима широм Црне Горе и туристима, а вјерујемо да ће се наћи и на тржиштима ван земље.

Подсјећамо да је у истом партнерству, у претходном периоду набављена опрема за стерилизацију и прераду воска, опрема за производњу инвертног сирупа и линија за производњу погача, које су значајно допринијеле подизању квалитета пчеларења и унапређењу пчеларства у Црној Гори.

Паралелно са набавком опреме за паковање меда, Министарство у сарадњи са Савезом пчеларских организација развија процедуру за откуп и паковање меда која ће дефинисати услове под којима ће будући кооперанти моћи да пакују и пласирају свој мед упакован у Кући меда. Свакако, пуна валоризација цијелог пројекта је велики изазов који захтјева да се са пажњом и стручношћу приступи свим фазама посла, како би сви, посебно пчелари и потрошачи, имали очекиване бенефите, а сектор пчеларства даљу перспективу.

Министарство пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?