Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Старатељ

Објављено: 20.11.2018. 12:36 Аутор: МП

Старатељ

О дјеци се старају родитељи. Нажалост, има дјеце чији су родитељи умрли или су нестали или им је забрањено да се старају о својој дјеци, јер су их злостављали и нијесу о њима бринули. Таквој дјеци се поставља старатељ.

Шта је старатељ?

Старатељ је лице које дјетету без родитељског старања поставља Центар за социјални рад са задатком да као родитељ брине о дјетету.

Ко може бити старатељ?

Ако је твоја ситуација таква да ти је потребан старатељ, за твог старатеља може бити именован неки твој рођак/рођака, ако они то желе, или неко друго лице. У Центру за социјални рад ће о томе с тобом поразговарати и питати те за твоје мишљење.

Које су дужности старатеља?

Ако ти је постављен старатељ, он/она је дужан/дужна да о теби брине, да води рачуна о твом здрављу, васпитању, образовању и оспособљавању за самосталан живот и рад. Старатељ је дужан да се према теби лијепо понаша, да штити и заступа твоја права и интересе.

Дужности старатеља престају када напуниш 18 година.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?