Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Састанак министра Нурковића са представницима Уније помораца Црне Горе

Објављено: 20.11.2018. 20:37 Аутор: МСП

На позив министра, господина Османа Нурковића, у просторијама Министарства саобраћаја и поморства, је дана 19.11.2018. године одржан састанак са представницима НВО "Унија помораца Црне Горе".

Састанку су поред министра Нурковића присуствовали мр Муамер Хајдарпашић, државни секретар Министарства, г-ђа Маја Мијушковић, Генерална директорица Директората за поморску привреду, кап. Владан Радоњић, Генерални директор Директората за поморски саобраћај.

Од стране Уније помораца Црне Горе састанку су присуствовали кап. Горан Јаблан, управитељ строја Владимир Вујовић и кап. Владо Вучетић.

Теме разговора су се тицале неопходности израде стратегије поморства, интезивне контроле рада Центара за обуку помораца и поморских школских установа који врше обуку помораца, потписивање споразума са земљама Европске Уније о међусобном признању поморских овлашћења, израде идентификационих легитимација помораца, усавршавање постојећег софтвера за праћење обуке помораца и њихову сертификацију, као и остала питања од значаја за обезбјеђивање живота и рада помораца како на бродовима тако и на копну.

Посебно је дат значај побољшању међусобне комуникације између Министарства саобраћаја и поморства, Министарства просвјете, Министарства вањских послова, Министарства рада и социјалног старања и Министарства здравља, како би се успоставила интезивнија контрола планова и програма образовних институција, побољшали услови за укрцај помораца за брод, повећао број компанија на којима наши поморци могу тражити укрцај, а на броду били обезбијеђени адекватни услови живота и рада.

На састанку је донесен закључак о заједничком раду на изради будућих законских и подзаконских аката који се баве сертификацијом помораца, и који ће у значајној мјери у оквирима међународног права олакшати поморцима стицање поморских звања и овлашћења.

Такође, заједнички рад планиран је и на усавршавању софтверског рјешења за издавања поморских свједочанстава као и надзор над вршењем обука у Центрима за обуку помораца и поморских школских установа.

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?