Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 99. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
            
     
                            
Влада Црне Горе данас је на 99. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, донијела Одлуку о критеријумима, начину и поступку избора лица које може стећи црногорско држављанство пријемом ради реализације посебног програма улагања од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе као развојни модел ради отварања нових радних мјеста и подизања стандарда грађана.

Усвојена је Одлука о измјени и допуни Листе лијекова, којом је Листа проширена са једанаест нових медикамената, а у складу са стручним сугестијама према којима ће нови љекови значајно допринијети побољшању квалитета здравствене заштите и који испуњавају најновије стандарде и протоколе лијечења у Европи и свијету. Проширена је и палета постојећих љекова медикаментима других произвођача, што ће омогућити љекарима већи избор при прописивању терапије, али и отклонити могућност монополског положаја одређених произвођача заступљених на Листи. Поједностављен је и режим прописивања одређених група љекова на начин што ће њихово прописивање бити омогућено и на примарном нивоу здравствене заштите, што ће осигураницима омогућити благовремену доступност терапије.

Влада је донијела Уредбу о снадбијевању рањивих купаца електричне енергије. Доношење Уредбе ће имати позитивне ефекте на рањиве купце којима је Законом о енергетици утврђено право на снадбијевање електричном енергијом уз коришћење субвенције, као и право на забрану обуставе снадбијевања, без обзира на евентуалне неизмирене обавезе по основу утрошне енергије. У складу са тим, утврђени су: критеријуми за одређивање рањивих купаца електричне енергије који су здравствено и социјлано угрожени, висина субвенције за ову категорију потрошача и граница мјесечне потрошње електирчне енергије за коју се може остварити право на субвенцију.

У склопу испуњавања обавеза из Поглавља 27 – Животна средина и климатске промјене, Влада је донијела је Одлуку о оснивању Фонда за заштиту животне средине, чије успостављање је предвиђено Законом о животној средини. Одлуком су дефинисани: статус Фонда као друштва са ограниченом одговорношћу, органи друштва и њихова овлашћења, основни капитал, финансирање и коришћење средстава. Задатак Еко-фонда је осигурање средстава за реализацију пројеката, чији је циљ очување свих компоненти животне средине и рационално коришћење природних ресурса, као основних услова одрживог развоја. Својим дјеловањем Еко-фонд ће допринијети реализацији стратешке визије Црне Горе као еколошке државе, која ће грађанима омогућити остварење основног права на чисту и здраву животну средину. Основу функционисања Фонда представљају средства за његово финансирање која се обезбјеђују из буџета Црне Горе, од средстава еко-накнада, домаћих и страних донација и кредита и других видова финансирања, што је уређено у Закону о животној средини.

Донијета је и Одлука о упућивању запосленог/е у Министарству одбране у међународну мисију КФОР у Републици Косово. У расправи је констатовано да за Црну Гору учешће у мисијама значи кредибилитет у међународној заједници, јер кроз активно учешће и допринос, показује одговорност и свијест о потреби очувања безбједности у свијету. Представник Министарства одбране упућен у ову мисију обављаће послове савјетника у Одељењу за људске ресурсе у Команди КФОР-а у Приштини.

Влада је утврдила Предлог закона о измјени и допунама Закона о посредовању, којим је дефинисано да ће држављани држава чланица Европске уније моћи да буду посредници у Црној Гори од дана приступања Црне Горе Европској унији. Додаје се и нови члан којим се уређује статус запослених у Центру за посредовање сходно Закону о државним службеницима и намјештеницима. Поред наведеног, врши се усклађивање са европском директивом о услугама на унутрашњем тржишту, чиме се доприноси реализацији обавеза из Програма приступања Црне Горе Европској унији 2018-2020.

Усвојен је Предлог мишљења на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о странцима којим се прихвата Предлог који су Скупштини Црне Горе доставили посланици Јованка Лаличић, Петар Ивановић, Ана Николић, Никола Дивановић, Данијел Живковић и Андрија Николић. Предлогом се поједностављују процедуре за издавање привремених дозвола за боравак и рад ради запошљавања и сезонског запошљавања. У мишљењу Министарства унутрашњих послова наведено је да ће измјене и допуне допринијети бољен функционисању тржишта рада, отклонити административна оганичења и унаприједити политику запошљавања странаца.

Донијета је Одлука о утврђивању Листе регулисаних професија. Листа представља списак свих регулисаних професија у Црној Гори коју је сачинило Министарство рада и социјалног старања на предлог органа државне управе у чијој надлежности је регулисана професија, а у складу са посебним законима. Одлуком је дефинисано да држављани свих држава чланица Европске уније и трећих држава која су заинтересована за обављање регулисаних професија у Црној Гори, уколико испуне посебне услове које је прописао посебни закон, а наведене су у Листи, могу обављати регулисану професију у Црној Гори.

Влада је донијела Одлуку о измјени Одлуке о образовању Националне комисије за УНЕСЦО. Имајући у виду промјене радних мјеста појединих чланова, интензивну сарадњу са УНЕСЦО, сложеност процеса очувања мјеста свјетске баштине, као и бројне пројекте и програме који су у току, констатовано је да ће се измјенама у саставу Комисије додатно оснажити учешће свих институција и цивилног сектора у рад овог савјетододавног тијела. У складу са тим, дио чланства је препознат по одговорности и опису позиција и послова које обављају, а дио по достигнућима и препознатљивости у академском раду. Предсједник Комисије је Александар Богдановић, министар културе.

Усвојена је Информација о закључивању уговора о донацији између Министарства саобраћаја и поморства и Европске инвестиционе банке за услуге надзора над извођењем радова на пројектима по Програму – Реконструкција магистралних путева. За послове надзора над извођењем радова на пројектима по овом Програму, Европска инвестициона банка је обезбиједила донацију од 1,5 милион еура.

Влада је усвојила Информацију о рефинансирању кредита Пријестонице Цетиње с Приједлогом уговора о цесији и приједлозима анекса. Ријеч је о рефинансирању постојећих задужења под повољнијим условима са аспекта рочности и висине камате.

Усвојена је и Информација о захтјеву Скијалишта Црне Горе доо Мојковац о потреби за обезбјеђење финансијских средстава за припрему зимске туристичке сезоне 2018/2019. Тим поводом, донесени су закључци којима ће се обезбиједити услови за припрему зимске туристичке сезоне и стављање у функцију ски центра Колашин 1600, као и за пословање друштва Скијалишта Црне Горе.

Влада је дала Сагласност за финансијску подршку пројектима адаптације школске спортске сале ЈУ ОШ „Милија Никчевић“ и отвореног терена за фудбал и рукомет ЈУ ОШ „Максим Горки“. Реализацијом пројекта ученици основне школе „Милија Никчевић”, али и бројни спортски клубови из Никшића, добиће функционалну салу у којој ће моћи безбједно да се баве спортом, што ће Министарство спорта у потпуности финансирати у износу од 22,767.12 еура. Пројекатом адаптације отвореног терена за фудбал и рукомет у дворишту основне школе „Максим Горки” предвиђено је да се санира постојећи терен који би ученици могли да користе како за извођење наставе физичког васпитања, тако и за ваннаставне спортско-рекреативне активности. За реализацију овог пројекта Министарство спорта ће обезбиједити 13,832.72 еура.

Усвојен је Извјештај о примјени Уредбе о начину и поступку остваривања сарадње органа државне управе и невладиних организација и Уредбе о поступку и начину спровођења јавне расправе у припреми закона и другим облицима сарадње органа државне управе са невладиним организацијама у 2017. години.

Ради спровођења Закона о безбједности хране и даљег и потпуног усаглашавања са правном тековином Европске уније, донијета је Уредба о измјени уредбе о хигијени хране.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?