Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Брисел: Министарка Прибиловић на 9. састанку Управног одбора РЕСПА

Објављено: 22.11.2018. 20:58 Аутор: МЈУ

MJU MJU

Министарка јавне управе Сузана Прибиловић учествовала је на 9. састанку Управног одбора регионалне школе за јавну управу на Западном Балкану (РеСПА) на министарском нивоу, у Бриселу.

Девети састанак Управног одбора на министарском нивоу на тему „Регионална сарадња за реформу јавних администрација на Западном Балкану“, одржан је у циљу резимирања главних достигнућа у процесу побољшања јавне администрације на Западном Балкану. Састанку су присуствовали чланови/це Управног одбора РеСПА на министарском нивоу: министри задужени за јавну администрацију у земљама Западног Балкана и на Косову и представници Европске комисије.

Управни одбор РеСПА на министарском нивоу усвојио је Годишњи извјештај за 2018. и нову Стратегију РеСПА 2019-2024. На крају састанка, председавајуц́и Управног одбора 2018. Јосип Грубеша, министар правде Босне и Херцеговине, предао је предсједавање РеСПА-ом Дамјану Манчевском, министру за информационо друштво и администрацију Македоније и предсједавајуц́ег Управног одбора РеСПА на министарском нивоу 2019. године.

Након састанка одржана је дводневна конференција под називом “Унапређење у јавној администрацији кроз регионалну сарадњу”, која је окупила високе представнике/це државних администрација Западног Балкана, који се баве реформом јавне администрације, менаџментом јавних финансија и европским интеграцијама, као и представнике/це Европске комисије, ОЕЦД/СИГМА, регионалних и међународних организација и других партнера.

Представници Министарства јавне управе, Адмир Шахмановић и Марија Хајдуковић, на конференцији су представили резултате рада у претходне двије године од оснивања МЈУ.

Они су казали да су у претходном периоду успостављење институционалне и нормативне претпоставке за спровођење процеса реформе јавне управе. У току 2017. и 2018. године реализоване су бројне активности, а циљ је био да се дјеловањем у неколико праваца, приближимо остварењу кључног стратешког циља - одговорна, транспарентна и сервисно орјентисана јавна управа, саопштили су током презентације. Подсјетили су да је донесен нови Закон о државним службеницима и намјештеницима и нови Закон о локалној самоуправи, који по оцјени ЕК представљају најнапреднија законска рјешења у региону. Они су истакли да је почео са примјеном нови Закон о управном поступку, као и да је у скупштинској процедури нови Закон о државној управи који је добра основа за даљу реорганизацију државне управе.

На конференцији су представљена искуства у координацији процеса оптимизације, прикупљању података, извјештавању, као и активне краткорочне и дугорочне мјере за оптимизацију јавне управе. Оцијењено је да оптимизација јавне управе није пуко смањивање броја запослених, већ квалитетна расподјела запослених унутар управе која ће да омогући њен ефикасан рад. Посебно је истакнута улога РЕСПА-е, која је један од кључних партнера на изради Плана, која је, кроз своја документа и упоредна искуства направила добру претходницу за израду овог стратешког документа.

На конференцији су представљена достигнућа и презентације РеСПА-е током протекле године. Европска комисија је похвалила досадашње резултате РЕСПА-е на плану унапређења јавне администрације кроз регионалну сарадњу, те дала пуну подршку даљим активностима.

Од октобра 2017. до октобра 2018. године, у сарадњи са бројним партнерима из Европе и са Западног Балкана, уз подршку више од 200 међународних и регионалних експерата, РеСПА је умрежила више од 1.000 службеника јавне администрације у региону кроз најмање 50 активности из домена јачања капацитета. У поменутом периоду, РеСПА је, такође, остварила 7. регионалних компаративних истраживачких студија са препорукама за практичне политике у области реформе јавне управе на Западном Балкану 

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?